In aproximativ zece zile vom pune la punct un mecanism practicat pe scara larga in Occident, dar inovativ pentru Romania - prin care administratiile locale sa-si poata acoperi, cu ajutorul creditelor bancare, obligatiile de cofinantare a proiectelor de dezvoltare locala accesate prin programele ISPA si SAPARD finantate de Uniunea Europeana prin fondurile de preaderare", a anuntat secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Nicolae Ivan, la deschiderea seminarului

"Dezvoltarea economico-sociala in contextul integrarii europene", inceput ieri in Poiana Brasov. Potrivit spuselor sale, Ministerul Finantelor a pus deja pe picioare un "club" al celor mai importante banci comerciale din Romania - "vreo 10-11 la numar" - care s-au lasat convinse sa accepte "standardizarea documentatiei privind accesul la credite si, pana la un punct, si a conditiilor de creditare". In acest fel - a adaugat oficialul guvernamental -, administratiile locale ar putea obtine din partea bancilor credite pe termen lung, de 10-15 ani si la costuri foarte scazute, nivelul dobanzilor urmand sa fie "cel mult la nivelul riscului suveran de tara al Romaniei". In plus, aceste credite vor fi "securizate" de Ministerul Finantelor, "dar nu prin garantii de stat, pentru ca nu ne da voie FMI-ul sa afectam in vreun fel bugetul".

Evitand sa detalieze Modalitatile realizarii acestei "securizari", Nicolae Ivan a precizat doar ca prin acest "mecanism inovativ" de creditare bancile ar urma sa furnizeze administratiilor locale, in 2005 si 2006, aproximativ 500 de milioane de euro anual, fara ca in acest fel sa fie afectat plafonul de indatorare de 20% impus acestora de reglementarile legale in vigoare. Cat despre modul in care "mecanismul inovativ" va fi "pus in opera", oficialul M.F. a declarat: "Nu va fi nici HG, nici ordonanta, nici proiect de lege, pentru ca asta ar insemna sa ajungem cu ele in dezbaterea comisiilor parlamentare, ceea ce ne-ar impinge in toamna cu aceasta actiune, vom folosi actualul cadru legislativ, care ne ofera suficiente posibilitati".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ati avea incredere sa va lasati banii in mana lui Mark Zuckerberg?