Gradul de indatorare a Romaniei a fost si este cu mult sub limita recomandata de 50% din PIB, la finele anului trecut, datoria publica guvernamentala externa reprezentand, la sfarsitul anului trecut, 14,3% din PIB, informeaza un comunicat al Guvernului.
Potrivit indicatorilor de indatorare publica guvernamentala externa, Romania se incadreaza in grupa tarilor cu o datorie externa sustentabila.

In 2005, au fost contractate si garantate de catre stat credite externe in suma de 1,344 miliarde euro, din care 953,7 milioane de euro credite contractate direct de catre stat pentru ajustarea structurala a economiei, infrastructura municipala, infrastructura rurala, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, restructurarea transporturilor, sanatate, inchiderea minelor, modernizarea sistemului informational in agricultura, inlaturarea inundatiilor si pentru reducerea poluarii termocentralei de la Turceni.

Creditele garantate, in valoare de 390,6 milioane euro, au fost destinate sectorului energetic, respectiv de combustibil, si extinderii centralelor termice.

Romania a obtinut conditii bune de finantare datorita evolutiei pozitive la nivelul de apreciere al riscului de tara. Astfel, agentiile de rating au apreciat pozitiv reformele si evolutiile economice din ultima perioada, influentand pozitiv nivelul marjelor peste dobanda de referinta aferente obligatiunilor romanesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri