In prognoza de primavara, Comisia anticipa o crestere economica de 2,5% pentru acest an.

"Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% in 2013 la 2,4% in prima jumatate a anului, in principal ca urmare a incetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost sprijinita de consumul privat si exporturile nete, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ la cresterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arata in raportul Comisiei publicat luni.

Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita in scadere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara. Economia locala va fi sprijinita anul viitor de consumul privat, care isi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflatiei scazute si al dobanzilor bancare in scadere, potrivit raportului.

Citeste si:

De asemenea, creditarea este estimata sa isi revina usor in 2015, dupa doi ani de scadere, ca urmare a cresterii numarului de imprumuturi in moneda locala, a inlesnirii conditiilor de creditare si a incetinirii procesului de dezintermediere bancara.

Contributia pozitiva a exporturilor este estimata sa scada in a doua jumatate a anului 2014 si sa devina negativa in 2015-2016, din cauza cresterii importurilor intr-un ritm mai alert fata de exporturi, se arata in raportul Comisiei, care noteaza ca exporturile isi vor continua avansul, in ciuda slabei activitati din zona euro.

Pentru 2016, Comisia anticipeaza o crestere economica in Romania de 2,8%.