Pentru ultimele trei luni, Comisia anticipeaza o crestere economica de 1,6% fata de intervalul iulie-septembrie, se arata in raportul de toamna al Comisiei Europene privind prognozele economice in UE. Raportat la perioada similara din 2013, cresterea PIB va fi de 1,1% in al treilea trimestru si de 1,6% in urmatorul trimestru.

Avansul trimestrial al PIB va incetini la 0,3% in primele trei luni ale anului viitor si se va stabiliza la 0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre, potrivit raportului. Comisia anticipeaza o crestere economica anuala de 2% in primul trimestru din 2015 si de 3,4% in cel de-al doilea trimestru, avansul urmand sa se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% in urmatoarele doua trimestre.

Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele lunii iunie, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB. Economia a scazut cu 0,9% in al doilea trimestru, dupa un declin de 0,1% in primele trei luni.

Citeste si:

Institutul National de Statistica va publica pe 14 noiembrie estimarea semnal privind evolutia PIB in trimestrul al treilea. Comisia Europeana a redus luni semnificativ prognoza privind economia Romaniei in acest an, ca urmare a incetinirii cresterii in cel de-al doilea trimestru, anticipand un avans anual de 2%, fata de o crestere de 2,8% estimata in iunie.

Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita in scadere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara.