BNR a redus prognoza privind inflatia in acest an de la 2,2% la 1,5% si de la 3% la 2,2% in 2015, repozitionarea traiectoriei avand ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia si evolutia economica din Europa, informeaza Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75 la 2,5 puncte, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%. De asemenea, BNR a analizat marti si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei.

"Fata de prognoza din luna august, noua proiectie indica o traiectorie asteptata a inflatiei sensibil mai redusa, rata anuala a acesteia urmand a se plasa la nivelul de 1,5% in decembrie 2014 si la 2,2% la finalul anului 2015. Repozitionarea traiectoriei ratei inflatiei are ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia, influenta exercitata de inflatia redusa si caracterul fragil al redresarii activitatii economice din zona euro si din alte tari europene", se arata intr-un comunicat al BNR.

In luna august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015. Riscurile asociate noii proiectii sunt generate in continuare cu precadere de un grad ridicat de incertitudine cu privire la evolutiile din mediul extern, in principal volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul ajustarii conduitei politicii monetare a principalelor banci centrale din lume, al procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si al tensiunilor geopolitice.

Datele statistice evidentiaza mentinerea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute si dupa epuizarea impactului reducerii cotei TVA pentru unele produse de panificatie. Plasarea ratei anuale a inflatiei sub valorile prognozate si la limita de jos a intervalului de variatie tintit s-a datorat in principal evolutiei temperate a preturilor volatile ale produselor alimentare, inflatiei scazute din zona euro, precum si efectelor persistente ale deficitului de cerere agregata si ale ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste.

Rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 1,54% in luna septembrie, de la 0,84% in luna august, pe fondul disiparii efectului statistic al reducerii cotei TVA la unele produse de morarit si panificatie in anul 2013. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a ramas la nivelul de 1,2% in luna septembrie, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum -indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a fost de 1,3%, nivel similar celui din luna anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri