Datele publicate vineri de INS, potrivit carora Romania nu a fost de fapt in recesiune tehnica in primele trimestre din 2014, corelate cu informatiile potrivit carora cota diferentiata va fi impusa incepand din 2016, ar putea influenta electoratul care deja si-a conturat optiunea de vot, insa votantii indecisi sunt mai putin susceptibili de a fi influentati. wall-street.ro va prezinta interpretarea politica si sociologica legat de cele doua anunturi.

1. Institutul National de Statistica (INS) a anuntat vineri ca produsul intern brut a urcat in primul trimestru cu 0,5%, fata de o scadere 0,1%, asa cum a reiesit din ultima revizuire. In plus, in trimestrul doi, scaderea PIB a fost de 0,3%, comparativ cu un minus de 0,9% din datele provizorii anterioare. Asadar, datele infirma recesiunea tehnica (doua trimestre consecutive de scadere economica) si anunta o crestere a economiei de 1,9% in trimestrul trei (fata de T2) si cu 2,8% pentru primele noua luni din 2014.

2. O alta informatie publicata joi seara arata ca Guvernul intentioneaza sa renunte la cota unica incepand cu 2016, care va fi inlocuita cu o cota de impozitare progresiva (15%, 25% si 35%, pe praguri de venit).

Votantii: se schimba polarizarea Ponta - Iohannis?

Aceste informatii au o influenta slaba in randul electoratului fidel, cu optiuni deja conturate, arata specialistii din sociologie si comunicare politica.

"Datele INS vor influenta electoratul lui Ponta in sensul ca le va intari convingerea ca PSD si Ponta sunt performanti si le pasa de oameni. Iar informatia despre cota difrentiata va intari convingerea electoratului ACL ca Ponta vine cu solutii favorabile celor mai nevoiasi, dar care afecteaza clasa de mijloc si mediul de afaceri" sustine Antonio Momoc, consultant in comunicare politica.

O interpretare similara ofera si sociologul Barbu Mateescu, referindu-se la datele legate de recesiunea tehnica: "Informatia va confirma sustinatorilor lui Ponta ca el a facut o treaba buna, iar in randul oponentilor ca datele INS sunt falsificate la comanda sa (banuiala existand de mult timp in spatiul public)" .

Pe de alta parte, sociologul afirma ca o eventuala schimbare a opiniilor in randul electoratului depinde de canalele de comunicare: "Daca aceste informatii nu apar pe ProTV, Antena 1, Kanal D si alte canale de televiziune cu larga circulatie, nu vor avea un impact major.Facebook-ul si televiziunile de stiri sunt importante, dar se adreseaza unor publicuri restranse numeric, care n-au dubii apropo de pentru cine sa voteze in turul doi".

Impactul asupra nehotaratilor

Informatiile de natura economica nu sunt de natura sa influenteze indecisii, fiind un catalizator mai degraba pentru cei deja pozitionati pe axa stanga-dreapta. "Informatiile de acest timp (statistic) activeaza si intaresc convingeri preexistente. Nu atrag neaparat noi categorii de nehotarati", a declarat Antonio Momoc.

Potrivit consultantului in comunicare politica, electoratul nehotarat este influentat de alt tip de informatii: "Episodul votului din diaspora poate activa indecisii, dar cifrele si statisticile nu sunt suficient de emotionale pentru a atrage in jocul electoral indiferentii sau indecisii", completeaza consultantul politic.

In ceea ce priveste categoriile sociale mai predispuse la a tine cont de acest fel de date, Barbu Mateescu se refera la categoria de public informata in acest domeniu. "Ar putea fi influentati oameni cu studii superioare, o categorie care apare in genere, si in ciuda miturilor care circula, o participare la vot considerabila, marea majoritate participand la scrutin in primul tur", explica acesta.

Atat premierul Victor Ponta, cat si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, au infirmat trecerea la cota diferentiata din 2016.

Datele publicate luni de INS au fost confirmate de Comisia Europeana. Astfel, Eurostat a publicat, vineri, datele pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europeane, care arata ca Romania nu se afla in recesiune tehnica.

Iata cum arata, comparativ, datele din 14 august fata de cele publicate astazi, 14 noiembrie:

Surse: Foto 1, Foto 2.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri