Summitul G20 de la Brisbane ar putea pune bazele unei noi institutii energetice internationale, al carei rol va fi de a asigura stabilitatea si transparenta, potrivit editiei de sambata a publicatiei Australian, in contextul in care pretul petrolului este la cel mai mic nivel, relateaza AFP.

Publicatia australiana nu isi dezvaluie sursele, dar afirma ca unele dintre marile tari producatoare, intre care Rusia si Arabia Saudita, sunt de acord cu acest proiect, care ramane totusi in faza de negocieri. Una dintre sarcinile acestei agentii ar fi asigurarea unei reprezentari mai eficiente a tarilor emergente, relateaza Mediafax.

"Australia si alte mari economii incearca sa puna bazele unui nou regim pentru comertul cu produse energetice in lume", din cauza, in special, a temerilor generate de variatiile de pret. Pretul petrolului este in scadere constanta de mai mult timp pe fondul slabei cereri la nivel mondial, barilul evoluand in jurul a 80 de dolari, cel mai mic nivel din 2010.

Potrivit publicatiei, comunicatul final nu va anunta infiintarea acestei noi institutii, dar ar putea "sa armonizeze principiile pe care le va urma".
Infiintarea unei noi institutii energetice internationale se impune deoarece cele doua agentii existente, Agentia Internationala pentru Energie (IEA, pentru tarile consumatoare) si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC, pentru tarile producatoare), nu mai sunt in pas cu realitatea. Spre exemplu, Statele Unite, care fac parte din IEA, au devenit intre timp un important producator de gaze de sist, in timp ce cota tarilor din cadrul OPEC in productia mondiala se afla in declin.

Obstacole insa raman, potrivit publicatiei, care precizeaza in acest sens faptul ca unele tari ar intentiona sa lege acest proiect de capitolul climatic al G20, o tema fata de care Australia are reticente. Niciuna dintre delegatiile solicitate sambata dimineata de AFP nu era in masura sa comenteze aceste informatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri