"Ultimele 5 industrii, care inregistreaza valori ale Indicelui Agregat de Presiune Concurentiala (IAPC) de sub 34%, constituie grupul industriilor cele mai inclinate spre comportamente anticoncurentiale. (...) ultimul grup, al sectoarelor cu cea mai mare predispozitie catre comportamente anticoncurentiale, include industrii cu ridicate bariere la intrare, pe care nu activeaza concurenti «rebeli», in care lipsesc procesele inovative si care implica produse omogene", se arata intr-un raport al Consiliului Concurentei, conform Mediafax.

IAPC este un instrument de lucru dezvoltat de Consiliului Concurentei, fiind prezentat pentru prima data in raportul din 2013 al institutiei privind evolutia concurentei in sectoare cheie ale economiei. Indicele masoara inclinarea spre concurenta a unor industrii din economia nationala, aratand gradul in care industriile analizate se apropie de o situatie ideala, care faciliteaza pe deplin manifestarea libera a concurentei.

La polul opus: industrii care favorizeaza manifestarea libera a concurentei

Prin urmare, IAPC nu masoara, si nici nu isi propune sa masoare, gradul efectiv de concurenta care se manifesta in realitate, detectarea eventualelor comportamente anticoncurentiale ce ar putea exista la nivelul pietelor din aceste industrii realizandu-se in cadrul investigatiilor pe care autoritatea de concurenta le desfasoara. IAPC analizeaza 21 de industrii prin intermediul a 20 de criterii, printre care numarul de firme active in piata, gradul de concentrare a pietei, bariere la intrarea in piata, gradul de inovare in piata, gradul de transparenta a pietei.

Serviciile de arhitectura, distributia piese de schimb pentru autovehicule, serviciile publice de salubrizare, distributia de autoturisme si productia de medicamente, care inregistreaza valori ale indicelui de peste 46%, constituie grupul industriilor cele mai inclinate catre manifestarea libera a concurentei.