Nemtii sunt recunoscuti pentru automobilele lor fiabile, pentru potenta economica si pentru munca bine facuta. Toti stim ca in Germania munca da alte rezultate, iar productivitatea iese din grafice. Care este insa secretul nemtilor, in contextul in care in medie acestia muncesc mai putin decat majoritatea europenilor si chiar tin la programul lor de 7 ore?

Germania este cea mai mare putere industriala a Europei si este lider la exporturile catre tarile in curs de dezvoltare din Asia. "Nu degeaba se tot vorbeste de inginerii germani de la Volkswagen". De altfel, motorul economic german a salvat de unul singur zona euro de la o prabusire sigura in 2012.

Se spune ca nemtii sunt harnici si muncesc mult. In realitate, angajatii germani muncesc in medie 35 de ore pe saptamana (7 ore pe zi), sub nivelul pe care alte mari economii il mentin in piata muncii. Nemtii beneficiaza 25-30 de zile de concediu platit pe an si un sistem de protectie al muncii fara comparatie la nivel global. Care este secretul productivitatii nemtesti?

Orele de munca inseamna chiar ore de munca

Chiar daca vorbim de numai 7 ore, atunci cand un neamt este la munca, el nu face altceva in afara de munca. Suna atat de simplu, dar odata respectat acest principiu productivitatea va creste spectaculos. In cultura nemteasca la locul de munca nu exista Facebook, nu exista barfele de la cafea sau simulatul muncii atunci cand seful isi face aparitia. Bineinteles ca nu doar sefii din Germania sunt deranjati de aceste comportamente, dar nemtii au toleranta zero fata de aceste activitati frivole.

In documentarul BBC “Make Me A German“, o tanara nemtoaica povesteste despre socul pe care l-a avut atunci cand a trebuit sa se integreze in mediul de lucru al unei firme din Marea Britanie. "Am fost in Anglia pentru un schimb de experienta...in birou oamenii vorbeau tot timpul de aspecte personale ale vietii...(Ce planuri ai diseara?) si stateau mereu la cafea", povesteste tanara in documentar. Germanii, pe de alta parte, nu doar ca nu barfesc si stau la cafele in timpul orelor de munca, dar nici nu intra pe Facebook si nu isi verifica email-ul personal.

Germanul mediu munceste 7 ore pe zi si nu a cunoscut o crestere reala a salariului de 20 de ani, acesta fiind de cele mai multe ori indexat doar cu inflatia.

Cultura de business germana este axata pe concentrare intensa pe obiective si pe comunicarea directa. In timp ce americanii pretuiesc conversatia lejera si favorizeaza o atmosfera vesela la locul de munca, germanii rareori se ascund dupa deget. Managerii lor se avanta in discutii de business fara "preludii". Nemtii pretuiesc comunicarea directa si limbajul de comanda. Daca un manager american ar spune: "Ar fi grozav daca ai putea sa faci asta pana la 3", neamtul ar spune doar "Am nevoie de asta pana la 3".

Cand neamtul este la munca este sarguincios si concentrat, ceea ce duce la o productivitate mai mare.

Germanii se distreaza dupa munca, iar statul incurajeaza cresterea copiilor

Daca credeati ca nemtii muncesc ca niste roboti si nu mai au timp de distractie, va inselati. Ei se concentreaza pe eficienta si productivitate, cele 7 ore de munca fiind dedicate in intregime muncii, dar dupa acestea separatia dintre viata personala si cea de la munca este bine delimitata. De fapt, guvernul german a luat in considerare interzicerea mailurilor de serviciu dupa ora 18, pentru a impiedica extinderea programului de munca.

Cu un program de 7 ore de munca si o ora pauza de masa, nemtii pleaca de la serviciu la 16-17, ramanandu-le suficient timp pentru a practica diverse activitati sau pentru a sta cu familia. Cresterea copiilor si familia in general este sprijinita, de altfel, foarte puternic de statul german, legile care permit mamelor sa paraseasca serviciul pentru a-si creste copiii fiind respectate cu strictete. Da, Germania acorda unele dintre cele mai generoase beneficii la nivel global pentru mame pentru cresterea copiilor. Dezavantajul este ca angajatorii se feresc sa angajeze de multe ori tinere, iar datorita beneficiilor financiare in cazul cresterii copiilor femeile isi neglijeaza cariera.

Dupa munca si rasplata, spune un proverb. Asa pare sa fie si cazul in Germania, unde nemtii au 25-30 de zile de concediu pe an, ceea ce le permite sa se detaseze de munca cel putin o luna pe an si sa plece in concedii prelungite.

Sursa foto: neamt, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri