Seminte de floarea-soarelui - Bulgaria

Seminte de floarea-soarelui - Bulgaria

Semintele de floarea-soarelui sunt folosite atat in alimentatie, pentru fabricare uleiului, cat si in domeniile sanatatii si frumusetii.

Bulgaria exporta circa 13,2% din productia mondiala de seminte de floarea-soarelui, valoarea totala a acestor exporturi fiind de 465 milioane de dolari in 2012.

Printre cei mai mari importantori de seminte de floarea-soarelui se numara Turcia si Spania, care "absorb", impreuna, circa 10% din exporturile totale ale lumii.

Fructe congelate si alune - Polonia

Fructe congelate si alune - Polonia

Polonia a fost cel mai mare exportator de fructe inghetate si alune in 2012. Exporturile din aceasta tara au reprezentat 14% din cele globale, avand o valoare de 562 milioane de dolari.

Statele Unite si Germania importa, fiecare, 16% din totalul fructelor inghetate pentru export, care includ afine si zmeura. Ambele tari platesc in jur de 635 milioane de dolari pentru aceste produse, aproape dublu fata de cat plateste al treia tara dupa importuri de fructe inghetate, Franta.

Cherestea - Rusia

Cherestea - Rusia

Este folosit de mii de ani in constructii si inginerie, iar lemnul ramane o resursa fundamentala in industria mobilei si cea de constructii.

Rusia este cel mai mare exportator de cherestea din lume, cu o valoare totala a exporturilor de lemn de 1,55 miliarde de dolari in 2012, reprezentand 12% din productia globala. Exporturile de cherestea din Rusia reprezinta 14% din productia globala si valoreaza 3,4 miliarde de dolari.

De cealalta parte a lantului comercial, China este cel mai mare importator de cherestea, pentru care plateste in jur de 9,6 miliarde de dolari.

Uleiuri de seminte - Ucraina

Uleiuri de seminte - Ucraina

In timp ce Rusia si Arabia Saudita sunt cei mai mari exportatori de petrol, ele nu detin suprematia si cand vine vorba de uleiurile din seminte, cum ar fi cele de floarea-soarelui, migdale, nuca de cocos si canola, din care se prepara ulei pentru gatit.

Ucraina intrece Rusia la exporturile de uleiuri din seminte. Acestea au reprezentat 35% din exporturile totale din lume, reprezentand 3,95 miliarde de dolari in 2012, comparativ cu valoarea exporturilor din Rusia, de 1,66 miliarde de dolari.

Lame de ras - Polonia

Lame de ras - Polonia

Polonia mentin in prezent rezervele multor tari in ceea ce priveste lamele de ras, folosite pe scara larga in industria de frumusete.

In 2012, exporturile Poloniei de lame de ras au ajuns la aproape 1 miliard de dolari, reprezentand o cincime din productia totala din lume. Avand in vedere ca cele mai cunoscute companii care folosesc aceste produse, cum ar fi Gillette sau Schick, au sediile in Statele Unite, nu este de mirare ca aceasta tara importa una din 10 lame de ras folosite, pentru care plateste 488,4 milioane de dolari.

Sasiuri pentru vehicule - Slovacia

Sasiuri pentru vehicule - Slovacia

Peste o cincime dintre sasiurile pentru autovehicule exportate in intreaga lume provin din Slovacia, care a generat, in 2012, o valoare de export de 2,25 miliarde de dolari.

Importatorii cei mai importanti sunt Rusia si Germania, care cheltuiesc 2,9 miliarde de dolari, respectiv 1,9 miliarde de dolari, pentru aceste produse.

Mere - Polonia

Mere - Polonia

In sezonul de crestere a merelor dintre 2012 si 2013, Polonia a intrecut China in topul celor mai mari exportatori de mere, exportand mere in valoare de 438 milioane de euro (547,8 milioane de dolari) in acea perioada, potrivit publicatiei poloneze Polskie Radio.

Cel mai mare "fan" al merelor poloneze a fost, in perioada mentionata, Rusia, care a importat 57% din rezervele de export ale Poloniei. Cu toate acestea, exporturile au fost afectate in urma sanctiunilor occidentale impuse asupra celui mai mare partener comercial pe aceasta ramura, Rusia.

Secara - Polonia

Secara - Polonia

Polonia asigura exporturile pentru o cincime din necesarul de secara din lume - care se regaseste in paine, biscuiti, chipsuri si alcool. Exporturile valoreaza 81 de milioane de dolari, iar printre cei mai mari importatori se numara Germania si Spania.

Pe langa faptul ca este importatorul cel mai mare, Germania este pe locul doi in topul celor mai mari exportatori, cu o contributie de 17% din totalul exporturilor din lume.