PIB - bilant "la cald"

PIB - bilant "la cald"

Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni cu 1,8% in termeni reali, potrivit datelor provizorii ale INS, avansul, usor sub cel de 1,9% anticipat initial, fiind sustinut de industrie si informatii si comunicatii,in timp ce la noua luni PIB a urcat cu 2,8%.

Cifre cheie despre PIB

Cifre cheie despre PIB

Ca serie ajustata sezonier, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 167,07 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,8% fata de trimestrul anterior si cu 3% fata de aceeasi perioada din 2013. Ca serie bruta, PIB a fost de 183,594 miliarde lei preturi curente, mai mare cu 3,2% comparativ cu trimestrul III 2013.

La noua luni, Produsul Intern Brut estimat este de 496,298 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 3,1% fata de perioada corespunzatoare din 2013. Ca serie bruta PIB a ajuns la 469,213 miliarde lei, in urcare cu 2,8%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Domeniile care contribuie la cresterea PIB

Domeniile care contribuie la cresterea PIB

Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2014, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, le-au avut: industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%; informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.

O contributie pozitiva au avut si impozitele nete pe produs (0,3%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 12% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%.

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, de asemenea, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%), ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

CIFRA ZILEI. Afacerile din retail sunt in crestere

CIFRA ZILEI. Afacerile din retail sunt in crestere

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia vanzarilor de autovehicule si motociclete, a crescut in primele noua luni fata de aceeasi perioada din 2013, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 7,3%, fiecare.