Noile informatii de la Statistica cu privire la evolutia economiei in trimestrul 3 nu ofera clarificari in plus economistilor. Discrepanta statistica intre datele lunare din economie si rezultatul final trimestrial publicat de INS este in continuare prea mare si greu de explicat.

"Cresterea trimestriala de 1,8% din T3 2014 nu poate fi explicata prin componentele obisnuite ale PIB. Consumul final a crescut cu 0,8%, investitiile au suferit inca un declin, exporturile au scazut cu 0,7%, in timp ce importurile au batut pasul pe loc. Doar discrepantele statistice si stocurile ar putea justifica rezultatul", se arata in analiza unei banci din piata.

Matematic vorbind, nu este posibil ca, potrivit datelor INS, componentele intregului sa creasca insumat cu 0,8%, iar intregul sa creasca pana la urma cu 1,8%.

Produsul Intern Brut a crescut in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni cu 1,8% in termeni reali, potrivit datelor INS, avansul fiind, usor sub cel de 1,9% anticipat initial. Cresterea a fost sustinuta de industrie si sectorul de IT&C. La noua luni PIB a urcat cu 2,8%.

In ceea ce priveste investitiile, economistii critica dur decizia Guvernului de a sta pe excedent bugetar pana in octombrie, in contextul in care economia avea nevoie ca de aer de investitii publice. "Cred ca autoritatile pur si simplu au facut excedent bugetar din prostie. Nu au stiu in ce sa investeasca sau, mai rau, nu au vrut sa o faca de teama DNA, avand in vedere ca prin atribuirea unor contracte mari de infrastructura ar fi riscat sa intre in atentia procurorilor", au declarat pentru wall-street.ro surse din piata bancara.

La executia bugetara pentru 31 octombrie, Finantele au raportat pentru a doua luna consecutiv un excedent bugetar, care a urcat de la 0,06% din PIB in septembrie la 0,29% din PIB. Veniturile au crescut, dar statul a si redus cheltuielile pentru investitii fata de primele zece luni din 2013.

Ce sectoare au contribuit la cresterea PIB

Cele mai importante contributii la cresterea PIB in perioada 1.I-30.IX 2014, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, le-au avut: industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%; informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%. O contributie pozitiva au avut si impozitele nete pe produs (0,3%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 12% si care au inregistrat o crestere a volumului cu 2,6%.

Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Intermedierile financiare si asigurarile au avut, de asemenea, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%), ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

Potrivit lui Mihai Patrulescu, economist al UniCredit Tiriac Bank, ponderea sectorului de IT&C in formarea PIB va urca in acest an in jurul nivelului de 5%, de la 4,3% in 2013. Practic, IT&C-ul revine la ponderea maxima pe care o inregistra in 2007. Totusi, sectorul de IT&C a cunoscut si in trecut variatii puternice la estimarile INS. In 2012, sectorul crestea la o prima estimare cu 30%, pentru ca ulterior cresterea sa coboare la 5%, iar estimarea finala sa fie de minus 10%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri