Ponta sustine reducerea redeventelor pentru off-shore; este nevoie de un consens cu opozitia

Premierul Victor Ponta a declarat ca redeventele ar trebui reduse pentru explorarile si exploatarile off-shore, precizand ca nimeni nu va investi miliarde de dolari fara facilitati in recuperarea investitiei, fiind nevoie si de un consens cu opozitia pentru ca viitorul sistem de redevente sa nu fie schimbat ulterior

El a aratat ca, dupa combaterea evaziunii fiscale, redeventele sunt privite ca a doua "solutie magica prin care rauri de bani vor veni in buget", dar a reluat ideea ca este nevoie in acest domeniu de predictibilitate, iar un guvern care adopta prin ordonanta de urgenta redevente nu este predictibil.

"Este necesara si o fundamentare: de ce le dublam, de ce le triplam, de ce le scadem. Studiul Bancii Mondiale discutat cu FMI si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei vrea sa ne creeze un cadru fundamentat, unde marim si unde nu le marim. De exemplu, pentru explorarile si exploatarile off-shore trebuie sa le scadem, daca ma intrebati, pentru ca, altfel, nimeni nu va investi miliarde de dolari daca nu au facilitati pentru a-si recupera acesti bani in urmatorii 5-10-15 ani", a spus Ponta, la o conferinta pe teme economice, conform Mediafax.

Stimularea investitiilor

Premierul a mai argumentat ca in cazul redeventelor este necesar un consens cu opozitia, astfel incat sistemul care va fi adoptat de Guvern sa nu fie schimbat ulterior. "Trebuie sa fie stabilit si cum stimulam investitiile: vrem prin sistemul fiscal, prin sistemul de redevente sa stimulam investitiile in special in energie si resurse naturale sau vrem sa le folosim doar pe cele actuale, care, inevitabil, natural, sunt in epuizare", a adaugat Ponta.

Miercuri, Ponta a argumentat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte", desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere. Ministrul-delegat pentru Buget, Darius Valcov, precizase anterior ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci mentinut prin ordonanta de urgenta cu aceleasi taxe, urmand ca o noua formula sa fie gandita ulterior.

Citeste si:
OFICIAL: Ponta și Tăriceanu se despart. Cele două partide au...
OFICIAL: Ponta și Tăriceanu...

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei. Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri