Reducerea TVA pentru produsele alimentare nu poate fi aplicata "in bloc", printr-o singura decizie pana la finalul 2015, insa poate fi scazuta pentru orice aliment, daca acesta clasificat ca submasura in cadrul celor doua cote reduse de TVA deja existente, de 5%, respectiv 9%.

Intr-un document al Ministerului Agriculturii, ministrul Daniel Constantin a sustinut, intr-un raspuns la o intrebare adresata de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, ca, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% pana in 31 decembrie 2015. "Pe de alta parte, in conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 97 se precizeaza ca pentru toate produsele alimentare, in perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusa sub 15%", se arata in raspunsul semnat de Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

Senatorul PSD Ovidiu Dontu i-a adresat recent o intrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scaderii TVA pentru produsele ecologice. "Avand in vedere aparitia in presa a raspunsului comunicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la interpelarea dlui. senator Dontu Ovidiu-Liviu cu referire directa la scaderea TVA pentru produsele ecologice, facem urmatoarele precizari: Romania are o cota standard de TVA de 24% si doua cote reduse de 5 respectiv 9%, asa cum permite legislatia europeana in materie. Cota redusa de TVA de 5% se aplica in cazul locuintelor sociale, iar cea de 9% in cazul produselor farmaceutice, serviciilor hoteliere si paine", se arata in comunicatul MADR.

Cota redusa poate fi aplicata pentru submasuri

Potrivit sursei citate, in conformitate cu prevederile Directivei, statele membre pot aplica cote reduse pentru alimente. Potrivit MADR, definitia alimentelor este urmatoarea: "alimente (inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice) destinate consumului uman si animal; animale vii, seminte, plante si ingrediente utilizate in mod normal in prepararea alimentelor; produse utilizate in mod normal pentru a completa sau inlocui alimente". In acest context, se mai arata in comunicatul MADR, toate produsele denumite alimente pot beneficia de aceasta cota redusa fiind incadrate ca submasuri in interiorul acesteia.

"Romania aplica astazi cota de TVA redusa de 9% la paine. La aceasta cota pot fi incadrate si alte submasuri ex: carne sau produse din carne, lapte si produse lactate, legume si fructe, produse alimentare care indeplinesc conditiile de certificare bio etc. Ca atare, produsele alimentare sau alte tipuri de marfuri nu pot beneficia de o alta cota redusa, ele insa pot fi introduse ca submasuri in cadrul celor doua cote de 5%, respectiv 9%. In concluzie, sensul raspunsului formulat domnului senator Dontu Ovidiu-Liviu, in data de 10 noiembrie 2014, era acela ca nu se poate adopta o noua cota redusa de TVA, alta decat cele doua existente de 5%, respectiv 9%, decat dupa data de 31.12.2015", se mai arata in comunicat.

De la paine la produsele bio

Ministrul Daniel Constantin a explicat ca pana la finalul anului 2015, TVA poate fi redusa doar la 5% sau la 9%. "TVA poate fi redusa la alimente, dar nu la alte cote decat 5% sau 9%. Nu poate fi redusa, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a facut un pas important cu painea si sper sa se mai faca un pas important acum, cu produsele bio. Daca bugetul ne va permite, exista posibilitatea ca TVA sa se reduca si la alte produse alimentare. Daca vom introduce o cota redusa de TVA la produsele bio, Romania poate ajunge campioana in Europa la acest capitol", a mai spus ministrul.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a anuntat, marti, ca in proiectul de buget pe 2015 este propusa scaderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, aratand ca in buget "mai sunt si alte surprize extrem de placute".
Valcov a precizat ca proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmeaza negocierile cu FMI si nu sunt cuprinse niciun fel de cresteri de taxe si impozite, ci dimpotriva, vor fi "cateva surprize extrem de placute".

"Bugetul este gata, este dezbatut cu FMI incepand de maine. Nicio masura de crestere a impozitelor si taxelor nu este prevazuta. (...) Nu veti vedea nicio crestere, dimpotriva, venim cu cateva surprize extrem de placute", a adaugat Valcov. El a spus ca una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio. "Tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult, ca macar la produsele bio sa aiba loc aceasta scadere, macar de la 1 ianuarie, a TVA de la 24% la 9% si vor fi si multe alte masuri pe care le putem adopta, dar le discutam cu FMI", a mai spus Valcov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »


Setari Cookie-uri