ANAF a publicat, miercuri, proiectul de ordin privind procedura de modificare a codului de inregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele juridice inregistrate ca platitori de TVA. Proiectul vine in completarea Codului de procedura fiscala care a introdus noi prevederi de administrare fiscala, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, atat firmele, cat si persoanele cu profesii liberale sau care au activitati economice independente urmeaza sa primeasca de la fisc un cod de identificare care va fi util pentru schimbul de informatii referitor la colectarea TVA.

Potrivit reglementarilor UE, Romania trebuie sa coopereze administrativ cu celelalte state membre in domeniul colectarii taxelor si a controlului fiscal, mai ales ca, dupa aderare, se vor desfiinta birourile vamale de pe granita vestica, iar tranzitul marfurilor nu va mai fi controlat. Romania va trebui sa detina toate informatiile fiscale despre contribuabili si sa le puna la dispozitia autoritatilor din statele UE.

Potrivit procedurilor si normelor europene, autoritatile fiscale din statele membre trebuie sa schimbe reciproc, prin mijloace electronice, informatii referitoare la TVA pentru tranzactiile intracomunitare, informeaza NewsIn.

Astfel, fiecare stat membru trebuie sa aiba la dispozitie o baza de date electronica, ce trebuie actualizata permanent si care sa contina toate informatiile referitoare la numerele de identificare TVA atribuite de statul membru. Pe baza numarului de identificare se stabileste valoarea totala a livrarilor intracomunitare de bunuri efectuate de catre toate firmele identificate ca platitoare de TVA.

Termenul tranzactii de bunuri intracomunitare va inlocui actualele notiuni de import-export care nu exista pentru statele membre, intre care nu se platesc taxe in vama.

Datele de identificare vor fi folosite pentru operarea sistemul electronic pentru raportarea TVA (VIES). Sistemul trebuie sa fie functional la 1 ianuarie 2007, cand birourile vamale si controlul vamal la punctele de trecere a frontierelor dintre Romania si Ungaria, respectiv Bulgaria vor fi desfiintate, iar monitorizarea tranzactiilor va fi facuta electonic prin sistemele electronice de schimburi de date privind TVA si accize. Prin schimbul de informatii, statele membre pot urmari circulatia in spatiul comun a marfurilor pentru care nu va mai exista control vamal.

Sistemul electronic va tine evidenta colectarii TVA, care este una dintre principalele surse ale bugetului UE si pe care Romania o va plati din 2007.