Guvernul va majora salariile angajatilor din Institutul National de Statistica pentru a opri plecarea lor catre sectorul privat, conducerea INS reclamand ca, din cauza salariilor lunare mici, in medie de 1.500 lei, intre 70-100 de angajati parasesc anual INS, iar posturile libere nu pot fi ocupate.

In prezent, in Institutul National de Statistica (INS) lucreaza 1.758 de salariati. Conducerea institutiei a transmis insa Guvernului ca, in ultimii trei ani, INS a functionat in conditii precare din punctul de vedere al posturilor ocupate, confruntandu-se permanent cu o fluctuatie accentuata a personalului, in medie 70 pana la 100 de salariati parasind anual institutia, in principal din cauza nivelului salarial scazut, de departe neatractiv comparativ cu cel al altor institutii din administratia publica, inclusiv al celor cu profil similar.

In acest moment, institutia are 137 de posturi vacante dintr-un total de 1.895 de posturi aprobate, INS ocupand insa, din punctul de vedere al castigului salarial mediu brut, locul 65 din cele 72 de ministere si organe centrale.

"Parasirea institutiei de catre salariati, in mod special a celor cu pregatire temeinica de specialitate, cu potential si experienta practica ridicate, se datoreaza nivelului extrem de scazut al castigului salarial, acest lucru determinandu-i sa opteze pentru mediul privat, dar mai ales pentru alte organe si agentii din administratia publica, institutii care au, si ofera un nivel superior de salarizare. Mentionam ca, in prezent, castigul mediu salarial lunar net aferent functiilor de executie din INS este de 1.505 lei (...) In raport cu nivelul castigului mediu salarial inregistrat pe total ministere si organe centrale si de catre unele institutii cu profil similar sau apropiat, nivelul acestuia in INS este de 1,8 pana la 2,5 ori mai mic (de aproape 2,3 ori mai mic decat cel pe total ministere si organe centrale, de 2,5 ori mai mic decat al Ministerului Finantelor Publice, de 2,4 ori mic decat al Comisiei Nationale de Prognoza, de 2,3 ori mai mic decat al Autoritatii Nationale pentru Turism, de 1,8 ori mai mic decat al Agentiei Nationale de Cadastru, etc)", au transmis Guvernului reprezentantii INS.

Ei sustin ca lipsa unor masuri urgente de stimulare a personalului face imposibila recrutarea acestuia, dar si stoparea procesului de migrare a angajatilor cu potential si experienta practica, ceea ce pune institutia intr-o situatie dificila in ceea ce priveste capacitatea sa de a indeplini in bune conditii misiunile prezente si viitoare ale statisticii oficiale nationale.

Urmare a acestei situatii, la nivelul Guvernului a fost redactat un proiect de ordonanta de urgenta in baza caruia salariile angajatilor INS, inclusiv personalul din directiile regionale si judetene de statistica, vor fi majorate, la nivelul de salarizare aferent functiilor din Secretariatul General al Guvernului, impactul bugetar aferent pe cheltuielile de personal ale bugetului de stat fiind calculat la 31,4 milioane lei pentru anul viitor si la peste 34,2 milioane lei anual pentru intervalul 2016-2018.

Nivelul concret al noilor salarii va fi stabilit prin ordin comun al secretarului general al Guvernului si al presedintelui Institutului National de Statistica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri