Economia romaneasca a incheiat anul 2014 cu un avans moderat al PIB, cuprins undeva intre 2,5% si 3%, dar cifrele ar fi aratat si mai bine daca statul ar fi cheltuit banii alocati pentru investitii. In ceea ce priveste prognozele de crestere economica in 2015, economistii au estimari destul de diferite, ce variaza de la numai 2% la aproape 4%.

Economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, are o prognoza destul de optimista pentru 2015, asteptandu-se ca produsul intern brut (PIB) sa creasca cu 3,1%. Cresterea se va baza pe consum si servicii si va fi incurajata de inflatia joasa si de dinamica pozitiva a salariilor. In ceea ce priveste inflatia, Muscalu ne asigura ca nu avem de ce sa ne facem griji in 2015, pentru ca evolutia din ultima perioada sugereaza faptul ca "exista riscuri sensibile ca inflatia sa stea sub marginea inferioara a intervalului din jurul tintei BNR pana in T3 2015".

Totodata, economistul Dan Armeanu se asteapta si la o revenire a constructiilor in 2015, ca urmare a efectului de baza, si a formarii brute de capital. Consumul va avea si el o contributie semnificativa la cresterea economica din acest an, in vreme ce exporturile vor ramane fara vlaga. Profesorul de economie se asteapta ca Romania sa incheie anul cu o crestere anuala mai mare de 2%.

Radu Craciun BCR 2%
Florian Libocor BRD 2,7%
Andrei Radulescu Banca Transilvania 3,7%
Vlad Muscalu ING Bank 3,1%
Ionut Dumitru Raiffeisen Bank 2,5%
Dan Armeanu profesor ASE >2%

Economistul sef al BCR, Radu Craciun, a punctat faptul ca tabloul macroeconomic al Romaniei arata bine. Si in 2015 vom avea inflatie scazuta, din cauza deficitului de cerere, iar deficitul bugetar va fi, conform tintei asumate recent in negocierile cu FMI, de 1,83%. "Lipseste totusi dinamica, lipseste cresterea, adica acele elemente cheie care ne pot face sa recuperam decalajul fata de UE", subliniaza Craciun, care a anuntat in cadrul conferintei de joi si prognoza de crestere economica pe 2015 a BCR, de circa 2%.

El sustine ca anul acesta investitiile publice ar trebui sa fie motorul principal al cresterii economice, iar consumul privat nu va avea inca putere sa sustina prea mult avansul PIB, avand in vedere ca "dinamica creditului de consum nu va fi accelerata".

Pe termen mediu (2015-2016) previzionam accelerarea economiei interne (dinamica anuala de 3,7%, respectiv 4,7%), prin intermediul relansarii graduale, dar durabile, a investitiilor productive - Andrei Radulescu, Banca Transilvania

Banca Transilvania a mentinut, in decembrie, prognozele de crestere pentru 2015, la 3,7%, aceasta fiind cea mai optimista estimare a PIB din randul marilor banci. "Riscurile acestui scenariu constau in: evolutia climatului macro-financiar extern; evolutiile din scena politica interna; mix-ul intern de politici economice (indeosebi politica fiscal-bugetara si executia bugetara); tergiversarea reformelor structurale", afirma Andrei Radulescu, economistul senior al Banca Transilvania.

Sursa foto: grafic crestere, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri