Cornel Pieptea, liderul consilierilor PNL din CGMB, a declarat ca va solicita ca RADET sa fie mandatat pentru a contesta in instanta decizia ANRE in privinta energiei termice, ce a dus la cresterea pretului gigacaloriei, dar si demiterea actualului Consiliu de Administratie al Regiei.

”Desi Consiliul General a adoptat hotararea de solicitare a transferului actiunilor Electrocentrale Bucuresti din proprietatea Guvernului in proprietatea municipalitatii, de cateva luni Guvernul nu adopta aceasta hotarare care ar rezolva o parte din problemele acestui sistem. In acest moment municipalitatea este nevoita sa plateasca prin subventie o parte din costurile de productie a energiei termice, fara a putea verifica daca aceste costuri sunt corecte”, a declarat Cornel Pieptea.

El a precizat ca cere ANRE, cea care a aprobat majorarea tarifului energiei termice, sa faca publice modificarile efective din structura tarifului pentru a se putea vedea daca sunt juste. ”O crestere cu 10% este extrem de mare. (…) Din informatiile publice care exista la acest moment, nici materia prima nu s-a scumpit atat de mult, fie ca vorbim de gaz, fie de alti combustibili”, a afirmat Cornel Pieptea.

Control de verificare la ELCEN

Cornel Pieptea a mai cerut ca ministrul Economiei sa dispuna corpului de control o verificare la ELCEN referitoare la fundamentarea majorarii de tarif, mentionand ca decizia ANRE s-ar fi bazat pe o propunere facuta de ELCEN. Liderul consilierilor PNL a declarat ca va solicita demiterea Consiliului de Administratiei al RADET deoarece institutia a notificat cu o intarziere de doua saptamani CGMB cu privire la cresterea pretului gigacaloriei si nici nu a prezentat planul de administrare in termenul legal de 3 luni de la numire.

”O astfel de decizie cum este aceasta, luata de ANRE, va trebui in opinia mea contestata in instanta. Voi propune in cadrul CGMB sa mandatam Consiliul de Administratiei al RADET sa atace in instanta hotararea, atata timp cat fundamentul ei noua nu ne este adus la cunostinta”, a afirmat liderul consilierilor PNL. Cornel Pieptea a sustinut ca majorarile sunt de 17 lei per gigacalorie, insa la baza acestei decizii nu ar fi existat niciun studiu de impact. In acest sens, liderul consilierilor PNL a admis ca pozitia liberalilor este similara cu cea a primarului Sorin Oprescu.

El a anuntat ca PNL va propune suplimentarea subventiei la gigacalorie, din bugetul Primariei Capitalei, astfel incat tariful pe care il plateste populatia sa ramana la acelasi nivel ca pana acum. ”Solicit Guvernului sa aprobe de urgenta memorandumul (pentru fuziunea RADET-ELCEN, n.r.) pentru a putea crea un sistem eficient de alimentare cu energie termica centralizata si totodata pentru a permite bucurestenilor si municipalitatii accesul la elementele de cost ale tarifului energiei termice”, a mai afirmat Cornel Pieptea.

Pretul gigacaloriei a crescut de la 1 ianuarie

Preturile la care ELCEN Bucuresti vinde gigacaloria destinata consumului populatiei si clientilor industriali au crescut de la 1 ianuarie ca urmare a unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Pretul gigacaloriei pentru populatie a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,1 lei/gigacalorie la 186 lei/gigacalorie (aproximativ 160 lei/MWh), potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei", se arata intr-un comunicat al ELCEN.

Decizia ANRE a intrat in vigoare la 1 ianuarie. ANRE transmite producatorilor de energie termica, la sfarsitul fiecarui an, tarifele de facturare pentru consumatorii casnici si noncasnici pentru anul urmator. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca RADET a fost instiintata de ELCEN la sfarsitul anului trecut ca din 1 ianuarie 2015 va creste tariful cu 10,2%.

Sorin Oprescu a spus ca Primaria nu a fost consultata si nici informata de catre ELCEN de aceasta crestere de tarif, insa majorarea tarifului nu va fi suportata de populatie, ci din bugetul municipalitatii. ELCEN produce energia termica si o vinde catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), care apoi o furnizeaza clientilor finali.

Pentru consumatorii industriali pretul gigacaloriei este de 216,7 lei/gigacalorie (186,3 lei/MWh) pentru anul in curs. Pretul gigacaloriei a fost anul trecut in Bucuresti 341 de lei, din care populatia a platit 169,88 de lei, iar Primaria a suportat prin subventie peste 50% din pret, respectiv 171,18 lei. Populatia Bucurestiului consuma anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri