Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a crescut pretul la care ELCEN Bucuresti produce energie termica din cauza majorarii pretului gazelor naturale folosite drept combustibil si care au pondere de 80% in costul gigacaloriei.

"Cresterea preturilor reglementate pentru energia termica livrata sub forma de apa fierbinte din centralele apartinand Electrocentrale Bucuresti s-a datorat cresterii preturilor gazelor naturale din reteaua de distributie. Mentionam ca ponderea costului gazelor naturale in pretul energiei termice este de circa 80%, iar preturile medii ale gazelor naturale din reteaua de distributie luate in considerare pentru anul 2015 au fost determinate pe baza preturilor raportate de producatori, inclusiv ELCEN, conform realizarilor, pentru perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014", potrivit unui comunicat al ANRE.

Pentru ELCEN, ANRE a crescut cu 10,22% pretul de productie a gigacaloriei destinata consumului populatiei, respectiv 186 lei/gigacalorie, si cu 1,91%, la 216,7 lei/gigacalorie, pe cel al caldurii consumata de clienti noncasnici. ANRE precizeaza ca "este obligata" sa analizeze anual si sa ajusteze pentru anul urmator pretul de producere in cogenerare a energiei electrice si termice, iar pretul final al gigacaloriei pentru consumatorii din Bucuresti va fi stabilit de Primarie.gi

ELCEN produce energia termica si o vinde catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), care apoi o furnizeaza clientilor finali. RADET are datorii neachitate catre ELCEN de peste 3,2 miliarde de lei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca RADET a fost instiintata de ELCEN la sfarsitul anului trecut ca din 1 ianuarie 2015 va creste tariful cu 10,2%.

Oprescu a spus ca Primaria nu a fost consultata si nici informata de catre ELCEN de aceasta crestere de tarif, insa majorarea tarifului nu va fi suportata de populatie, ci din bugetul municipalitatii. "Conform reglementarilor in vigoare, la preturile energiei termice livrate de ELCEN in anul 2015, aprobate de ANRE, se adauga tarifele de transport si de distributie aferente RADET Bucuresti, avizate de ANRSC, rezultand pretul local al energiei termice. Acest pret urmeaza a fi aprobat de Consiliul General al Municipiul Bucuresti, care, pentru populatie, poate decide suportarea din fondurile proprii a unei parti din acest pret, rezultand astfel pretul de facturare a energiei termice livrate populatiei", se mai arata in comunicatul ANRE.

Citeste si:
Romgaz incalzeste Electrocentrale Bucuresti cu gaze de 184 mil. euro
Romgaz va incalzi...

Pretul gigacaloriei a fost anul trecut in Bucuresti 341 de lei, din care populatia a platit 169,88 de lei, iar Primaria a suportat prin subventie peste 50% din pret, respectiv 171,18 lei. Populatia Bucurestiului consuma anual aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Seful ELCEN anunta dificultati financiare: Bancile nu ne imprumuta