O eventuala iesire a Greciei din zona euro reprezinta un pericol mare, pe care BNR il are in vedere, avand instrumente de combatere a efectelor negative, dar contagiunea la nivel bancar va fi limitata, intrucat este vorba de banci romanesti cu capital grecesc, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Grecia este un pericol mare si trebuie avut in vedere si de catre noi, de Romania. Noi, la BNR, deja l-am luat in considerare. Speram sa nu se intample si nu cred ca se va intampla, dar, ca orice institutie serioasa, suntem pregatiti", a declarat miercuri Isarescu in conferinta de presa sustinta dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara.

Isarescu a punctat in mai multe randuri ca banca centrala dispune de o paleta larga de instrumente de interventie comparativ cu alte banci centrale, pornind de la dobanda inca ridicata comparativ cu ratele din regiune, la rezervele minime obligatorii si cursul de schimb, unde BNR aplica un regim de flotare controlata.

In ceea ce priveste o eventuala contaminare a sistemului bancar, seful bancii centrale sustine ca aceasta ar fi limitata, fiind vorba de banci romanesti cu capital grecesc, autorizate si supravegheate de BNR, si nu de banci grecesti. Isarescu recunoaste ca ar exista un impact al unei situatii dificile din Grecia in situatia bancilor romanesti cu capital grecesc, dar ar fi mult diminuat fata de situatia in care aceste institutii ar fi sucursale.

"Care este dependenta fata de banca-mama. Domnul Cinteza (Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR - n.r.) daca vede o deteriorare a indicatorilor de solvabilitate, pune mana pe telefon si suna actionarii (...) Sunt banci romanesti, autorizate in intregime de BNR, supravegheate de BNR (...) In cazul bancilor grecesti am vazut un comporatament exemplar si din partea actionarilor, si a managementului si a directiei de supraveghere din Grecia", a aratat Isarescu.

Germania, pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro

Printre marile necunoscute ale acestui an, Isarescu a enumerat si situatia zonei euro, unde inflatia a trecut in teritoriul negativ, fara a fi inca evidenta intrarea intr-o etapa deflationista, iar banca centrala analizeaza impactul unor noi masuri de relaxare monetara. Ulterior, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a aratat ca banca centrala analizeaza posibilul impact al unei "relaxari cantitative" (quantitative easing) din partea BCE, dar nu a inclus-o in model, intrucat exista inca multe necunoscute.

Speculatiile cu privire la o posibila iesire a Greciei din zona euro s-au multiplicat in acest weekend, cand saptamanalul german Der Spiegel a anuntat ca Angela Merkel ar fi pregatita sa lase statul grec sa iasa din zona euro in cazul in care stanga radicala Syriza va repune in discutie masurile de austerite daca va obtine victoria in alegerile legislative din 25 ianuarie.

Berlinul nu a dezmintit aceste informatii, afirmand totodata ca Guvernul german nu va initia o astfel de discutie. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat ca vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE-BCE-FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice.

Premierul grec in exercitiu, conservatorul Antonis Samara, admite, in schimb, posibilitatea unei renuntari la moneda comuna, cu scopul de a incerca sa castige scrutinul anticipat. Acuzata de exercitarea unor presiuni asupra alegatorilor greci, Comisia Europeana incearca sa arate mai multa prudenta. Parlamentul grec a anuntat miercurea trecuta dizolvarea sa si a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate la care stanga radicala Syriza este favorita in sondaje.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri