ANAF a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contributiile datorate din dobanzile incasate la alocatiile pentru copii si asteapta o initiativa legislativa care sa permita amnistierea fiscala in cazul sumelor deja imputate, a declarat joi seful institutiei, Gelu Stefan Diaconu.

"Este o anomalie legislativa (...) Am sistat emiterea deciziilor, asteptam modificarea cadrului normativ si, probabil, o eventuala decizie legislativa privind amnistia fiscala pentru sumele datorate in baza deciziilor de impunere care deja s-au emis", a precizat Diaconu, intr-o conferinta de presa la care au participat premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Darius Valcov, scrie Mediafax.

El a aratat ca Fiscul nu a facut altceva decat sa aplice legislatia, iar situatia poate fi corectata doar prin modificarea cadrului legal.

Valcov a precizat ca nu se va ajunge in instanta cu acei contribuabili pentru care s-au emis deja dezicii de impunere. Premierul Ponta a afirmat ca Guvernul va adopta, saptamana viitoare, o ordonanta care sa previna in viitor "aberatii" de tipul celor prin care statul a cerut plata contributiilor de sanatate pentru alocatiile primite de copii.

El a adaugat ca aceasta anomalie a fost generata de un act normativ aprobat in 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentantii acesteia, aflati in prezent in opozitie, au fost "mai putin critici" la adresa Guvernului pe aceasta tema.

Citeste si:
Daniel Constantin si-a anuntat demisia din Pro Romania
Daniel Constantin si-a...

Cateva mii de copii din Curtea de Arges si din localitatile limitrofe care au alocatiile pe card au primit instiintari de plata de la ANAF prin care sunt anuntati ca au de achitat cate 468 de lei, reprezentand CAS pe anul 2012, printre cei notificati numarandu-se copii de zece ani sau nedeplasabili. Reprezentanta unei organizatii non-guvernamentale din judetul Arges a declarat ca a fost contactata de parinti ai copiilor aflati in aceasta situatie.

"Am primit mai multe sesizari de la mamele din cadrul asociatiei mele care m-au sunat disperate ca nu stiu ce sa faca. Iar eu, stupefiata fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele sa nu plateasca nimic. Prin urmare m-am intalnit cu acestea si am vazut plicurile. Intr-adevar, copiii au de plata pe anul 2012 suma de 468 de lei. Mentionez ca ulterior am aflat ca numai copiii care au alocatiile pe card au primit aceste instiintari", a declarat Madalina Fotache, presedintele Asociatiei Cultural Crestine "Aripi de inger" din judetul Arges.

Potrivit acesteia, este vorba despre instiintari de plata pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitati pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de ANAF pretind ca respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012. Si presa locala din Alba a informat ca mai multi parinti au primit acasa somatii de plata de la Finante pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate in anul 2012, aferente unor "investitii" si contributii de sanatate.

Miercuri, premierul Ponta a declarat ca Ministrul Finantelor si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au luat masuri ca instiintarile de plata a taxelor pentru alocatie, transmise copiilor, sa fie oprite, precizand ca asteapta sa i se comunice insa si cine trebuie sanctionat si cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

Citeste si:
Mihai Tudose ii cere lui Ponta sa demisioneze de la sefia Pro Romania
Mihai Tudose ii cere lui...

Tot miercuri, ANAF a comunicat ca reprezentantii conducerii agentiei au transmis catre unitatile de administrare fiscala o circulara prin care s-a suspendat regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanda bonificata de banci, pentru alocatiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

"Precizam, inca o data, ca obiectul impunerii nu il constituie alocatia de stat pentru copii, ci veniturile din dobanzile bancare realizate de persoanele care nu si-au ridicat alocatiile din conturi", arata ANAF intr-un comunicat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Orban: Starea finantelor, foarte proasta. Minus de 11 mld. la incasari