Intr-un articol intitulat “Planul ingrozitor al lui Soros de a arunca cu bani in Ucraina”, Bloomberg scrie despre planul lui George Soros de salvare a Ucrainei. Tara incearca sa convinga Uniunea Europeana si institutiile internationale sa ii acorde un ajutor financiar semnificativ, estimat la circa 50 mld. dolari. Lipsa de credibilitate a guvernului de la Kiev ii face insa sceptici pe oficialii europeni.

“Europa trebuie sa se trezeasca si sa recunoasca faptul ca este atacata de Rusia. Liderii europeni nu trateaza corect situatia si daca nu vor acorda un program de sprijin impresionant in schimbul unui plan de reforme agresive, Ucraina probabil se va prabusi", a declarat Soros.

Soros a critica indirect programele de tip stand-by, unde banii de cele mai multe ori stau neaccesati, precum cel pe care si Romania il ale semnat cu Uniunea Europeana, si spune ca respectivele sume ar trebui sa fie redirectionate catre Ucraina. “In acest fel si FMI ar fi convins sa mareasca imprumutul acordat Ucrainei pana la 13 mld. dolari”, a adaugat Soros.

Citeste si:

Comisia Europeana a propus deja acordarea Ucrainei a unor imprumuturi suplimentare de 1,8 miliarde de euro, in acest an si in 2016. Furnizarea ajutorului, care necesita acordul Parlamentului European si al Consiliului European, va depinde de respectarea de catre Ucraina a conditiilor programului cu FMI, care prevad masuri precum consolidarea fiscala, schimbari in industria energiei si cea bancara.

Foto: Wikimedia.org