Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) vor beneficia de fonduri structurale si de coeziune, in valoare de 580 de milioane de euro, in perioada 2007-2013, potrivit buletinului de integrare europeana, EU-RO Newsletter citat de Rompres. Finantarea va fi asigurata dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), in baza documentelor de programare care se afla in curs de negociere cu Uniunea Europeana.

Proiectele vor fi selectate, avizate si inaintate spre finantare prin intermediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, cu sprijinul oficiilor sale teritoriale, iar finantarea se va face, partial sau total, post-finalizare. Gestionarea fondurilor de finantare a proiectelor de interes national va fi realizata si coordonata de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.

Studiile realizate au aratat ca, in prezent, nu toate IMM-urile si microintreprinderile din Romania sunt suficient de pregatite pentru a fi competitive pe piata. Lipsa competitivitatii este cauzata, de cele mai multe ori, de incapacitatea lor de a accesa sursele de finantare destinate investitiilor in tehnologii noi si in implementarea sistemelor de calitate, sau de a beneficia de servicii de consultanta care sa le ofere orientarea adecvata pe piata.

Potrivit EU-RO Newsletter, finantarea va fi indreptata cu precadere catre realizarea acelor conditii obligatorii pentru a face fata exigentelor si presiunilor concurentiale de pe piata unica. In primul rand, se va acorda sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii in instalatii, echipamente, masini, aparatura, achizitionarea de tehnologii, brevete, marci, licente si know-how, achizitia de servicii calificate si accesul la certificarile standardelor internationale, implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si mediului.

De asemenea, intreprinderile romanesti vor avea acces pe noi piete, prin facilitarea participarii la targuri si expozitii care sa le dea posibilitatea sa isi promoveze produsele. Accesul la credit si finantare va fi stimulat prin introducerea si dezvoltarea de instrumente financiare adecvate micilor intreprinderi.

Pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, vor fi infiintate fonduri locale de garantare. Vor fi create, de asemenea, instrumente financiare inovative care sa vina in ajutorul intreprinzatorilor implicati in proiecte de cercetare din domeniile de varf. Dezvoltarea antreprenoriatului este un factor important pentru consolidarea intreprinderilor existente si pentru sustinerea firmelor nou infiintate, de aceea, va fi incurajata extinderea infrastructurii de afaceri specifice, precum incubatoarele si centrele de afaceri.

Nu in ultimul rand, IMM-urile vor fi sprijinite sa apeleze la consultanta de calitate pentru elaborarea planurilor de afaceri, pentru dezvoltarea de produse si strategii de firma. Se va sustine cooperarea intre firme pentru integrarea lor in cadrul clusterelor de furnizori in diverse domenii de activitate economica.

Eventualilor beneficiari ai finantarilor europene li se va oferi drept instrument de sprijin "Ghidul aplicantului", ce urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri