Reprezentantul Fondului la Bucuresti, Graeme Justice, este de acord ca \"prioritatile economice le stabileste Guvernul Romaniei\" * El precizeaza insa ca programul Executivului va trebui sa fie sustinut de acordul stand-by

Primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, are "absoluta dreptate atunci cand spune ca Guvernul Romaniei este cel care trebuie sa stabileasca care sunt prioritatile economice si noi respectam acest lucru", a declarat, ieri, pentru Rompres, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Graeme Justice. Declaratia reprezentantului FMI vine la o zi dupa ce premierul Tariceanu a afirmat ca nu Fondul face politica in Romania, ci Guvernul roman validat de Parlament, subliniind, totodata, ca "nu este problema FMI sa ne dea sfaturi, ce programe sa punem in aplicare sau nu". Graeme Justice s-a referit si la o serie de articole aparute in presa care citau declaratii ale sale, scotandu-le din context. "Se pare ca afirmatiile facute de primul-ministru se refera la titluri senzationale aparute in presa. Insa aceste afirmatii pot fi adesea interpretate gresit daca sunt scoase din context".

Pe de alta parte, insa, Justice a aratat ca Romania trebuie sa urmeze un program economic si financiar care sa fie sustinut de acordul stand-by cu FMI. Reducerea taxelor directe va fi reflectata in deficitul bugetar din 2005, ceea ce va trebui contrabalansat prin marirea taxelor indirecte, considera reprezentantul Fondului la Bucuresti. "Daca recalcularea pensiilor are loc in 2005, atunci cheltuielile bugetare se vor mari, aici existand deja presiuni din cauza deficitului bugetar care s-a adancit inainte de alegeri", a explicat oficialul Fondului, mentionand, insa, faptul ca marirea pensiilor s-a facut si inainte de alegeri, iar pentru 2005 a ramas numai o mica majorare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
24.000 de persoane la proteste. Manifestatia se incheie fara incidente