Castigul salarial mediu a crescut in noiembrie anul trecut cu 2,2% fata de octombrie, la 1.743 lei net, fiind mai mare cu 5,6% decat in noiembrie 2013, cele mai mari remunerari regasindu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 4.166 lei, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.

"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sarbatori), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari cresteri ale salariilor medii nete s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), cu 23%, in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de posta si de curier, depozitare si activitati auxiliare pentru transport (9%-13%), in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (5,5%-9%).

Totodata, s-au consemnat salarii mai mari cu 4%-5% in alte activitati industriale, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea produselor textile, transporturi pe apa, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice si fabricarea hartiei si a produselor din hartie.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Citeste si:
Corporațiile profită de criză pentru a întârzia plățile agențiilor...
Oportunități pe timp de...

Cele mai semnificative scaderi ale remunerarilor au fost in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) - 12,8%, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea altor mijloace de transport (4,5%-7,5%) si in telecomunicatii si transporturi aeriene (2%-3%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (1,7%), sanatate si asistenta sociala (1,7%), respectiv in administratia publica (0,7%). Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decat in octombrie.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,3%. Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 130,1% cu 3,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2014.

Citeste si:
Lucrările de construcţii nu au ținut cont de Covid-19: urcare de...
INS: Volumul lucrărilor de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Aurul rămâne o investiţie atractivă, chiar și în criză
Setari Cookie-uri