Fermierii vor putea folosi aparate cu impulsuri electrice de inalta tensiune pentru distrugerea mustelor, din 2007, se arata in proiectul codului de bune practici in fermele agricole consultat de NewsIn
Acestea sunt o alternativa la dezinsectia cu substante chimice si, totodata, o metoda ecologica de distrugere a insectelor. Insectele, atrase de o lampa din cutia aparatului, ating gratarul cu sarmele aflate sub impulsuri de tensiune mare. Generatorul de impulsuri electrice este asemanator cu cel de la gardurile electrice pentru pasune.

De asemenea, fermierii vor fi obligati sa varuiasca frecvent peretii grajdurilor, sa monteze la ferestre plase impotriva insectelor si sa evacueze zilnic resturile organice rezultate de la animale. Potrivit proiectului, dezinsectia in grajduri se face numai dupa ce animalele au fost scoase in padocuri, curti sau la pasune. Solutia cu insecticid nu se plica oricum, ci doar prin pulverizare pe toate suprafetele si calculand un litru de solutie dezinfectanta pentru 20 metri patrati. Dupa ce usile si ferestrele sunt tinute inchise aproximativ doua ore, se neutralizeaza substanta toxica prin spalare cu multa apa (12 litri pe metru patrat), apoi se introduc animalele in adaposturi.

Pentru prevenirea aparitia si pentru a distruge insectele si gandacii, fermierii trebuie sa amenajeze platformele de gunoi la o distanta de 300 - 500 de metri fata de locuinte si la cel putin 100 de metri fata de adaposturile animalelor.

Aplici sau nu primesti bani

Data integrarii aduce o serie de reguli stricte de protectie a mediului pe care fermierii vor fi obligati sa le respecte. Altfel, nu vor primi subventii comunitare. Trebuie insa sa stie ca vor putea solicita subventii comunitare pentru terenurile pe care le detin chiar daca nu le lucreaza. Simpla respectarea a conditiilor de mediu le asigura dreptul la finantare de la UE.

Astfel, dupa integrare, fermierii trebuie sa evite folosirea masinilor agricole agresive (freze, grape, cultivatoare) pentru afanarea si maruntirea solului, care pot ucide organismele din sol si sa-si instaleze alarme pe cositori, din 2007. De asemenea, fermierii trebuie sa evite sa efectueze araturile timpurii (iarna - vara) pe solul prea umed intrucat acestea conduc la "compactare" si afecteaza modul de viata al organismelor care traiesc in sol. Ei trebuie sa lase, prin rotatie, suprafete necosite pe pajisti si fanete. Trebuie sa faca parcelari si, la 3-4 ani, sa lase o parcela necosita, pentru reinsamantare naturala.

Noile reguli vor obliga fermierii sau orice posesor de animale sa stropeasca animalele moarte cu un dezinfectant inainte de a le ingropa, iar groapa trebuie sa aiba cel putin un metru, pentru a preveni dezgroparea lor de catre animale. Potrivit proiectului codului de bune practici in ferme, locul de ingropare va fi situat la cel putin 500 de metri de vatra localitatii si la cel putin 250 de metri de fantani, foraje sau izvoare din care se extrage apa potabila pentru oameni si animale.Carcasele provenite de la animale bolnave trebuie ingropate intregi (cu piele sau blana si cu toate organele interne). Fundul gropii trebuie sa fie uscat, respectiv sa nu fie acoperit cu un strat de apa.

Unitatile de prelucrare a produselor vegetale (fabrici de zahar, de ulei, de sucuri de fructe etc) si animale ( abatoare, fabrici de mezeluri, de prelucrare a laptelui), nu vor scapa nici ei de rigorile UE si vor fi obligate sa de doteze cu statii de tratare a apelor uzate, din 2007. Apele uzate provenite din sectoarele mentionate nu vor mai putea fi deversate in apele de suprafata (ape interioare si marine, statatoare si curgatoare ale caror suprafete sunt in contact cu atmosfera) sau in reteaua de canale pentru irigatii sau drenaj, deoarece au un efect poluant rapid datorita consumului biochimic de oxigen foarte ridicat.

De aceea, este obligatoriu sa se foloseasca statiile de tratare a apelor uzate care conduc la obtinerea unor ape purificate care pot fi deversate in sistemul de canalizare sau pot fi folosite, daca sunt corespunzatoare calitativ, la irigarea culturilor vegetale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri