Investitiile BERD in Romania au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro, cu toate ca numarul proiectelor care au primit finantare a scazut de la 32 la 26, in timp ce finantarea totala acordata de institutia financiara in statele unde desfasoara operatiuni a urcat cu 4,7%, la 8,9 miliarde de euro.

"Cresterea finantarilor BERD la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro in 2013 a avut loc in pofida declinului puternic al investitiilor in Rusia, in urma informatiilor din partea actionarilor bancii, din luna iulie, ca deocamdata nu mai au in vedere noi proiecte in aceasta tara", a anuntat miercuri Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), noteaza Mediafax.

In consecinta, BERD a putut sa investeasca mai mult in alte tari in care este prezenta. Pentru 2015, banca anticipeaza ca cererea se va mentine la un nivel ridicat, investitiile urmand sa fie aproximativ la nivelul din 2014.
Anul trecut, investitiile BERD in Rusia au reprezentat 7% din total, respectiv 608 milioane de euro, fata de 1,8 miliarde de euro in 2013. Turcia, unde BERD este activa de numai cinci ani, a devenit cel mai mare beneficiar al finantarii BERD. Investitiile bancii au urcat anul trecut la 1,4 miliarde de euro, de la 920 milioane de euro in anul anterior. Banca a deschis un al treilea birou in aceasta tara, in orasul Gaziantep din sud-estul Turciei, ca raspuns la cererea pentru finantarea din partea BERD in afara marilor zone metropolitane.

BERD si-a reluat activitatile in Ucraina

De asemenea, a avut o crestere puternica a activitatilor in Asia Centrala, in special in Kazahstan, unde banca s-a asociat cu autoritatile pentru a ajuta la relansarea procesului de reforme economice. Investitiile au crescut si in statele din Balcani, Caucaz si estul Europei, unde BERD a relansat puternic activitatile din Ucraina, dupa ce noua administratie a inceput programul de reforme economice. Autoritatile de la Kiev au semnat si o initiativa anticoruptie, un pas major inainte pentru imbunatatirea climatului de investitii.

Noile imprumuturi, precum si angajamentele innoite din Ucraina au atins 1,21 miliarde de euro, proiectele incluzand sprijin pentru modernizarea infrastructurii rutiere si a sistemului de transport al gazelor. Un al doilea birou a fost deschis la Lvov, pentru a deservi firmele mai mici din tara. Investitiile BERD au crescut in 2014 in conditiile in care economiile emergente continua sa sufere din cauza evenimentelor legate de Rusia si Ucraina, stagnarea din zona euro si turbulentele de pe pietele financiare internationale, din ultima parte a anului.

Citeste si:
Cresterea economica in Romania, subiect de film cu super-eroi!
Guvernul tine cu dintii de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, printre principalele tari care au atras finantare de la EFSE