Euro a atins miercuri un nivel minim record al ultimilor noua ani fata de dolar, sub nivelul de la introducerea monedei unice europene in 1999, dupa ce avocatul general al Curtii Europene de Justitie a spus ca programul de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene corespunde cu mandatul institutiei.

In luna ianuarie a anului trecut, Curtea Constitutionala a Germaniei a inaintat catre CEJ un dosar privind constitutionalitatea programului nelimitat de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene, dupa ce a ajuns la concluzia ca programul depaseste mandatul bancii. Euro a atins miercuri un minim al ultimilor noua ani, de 1,1728 dolari pe unitate, fiind in scadere cu 0,3% si sub nivelul de 1,1747 dolari pe unitate, la care moneda unica a fost tranzactionata pentru prima oara in sistemele Reuters, pe 4 ianuarie 1999, potrivit Mediafax.

Opinia CEJ era considerata ca un posibil obstacol pentru programul BCE de suplimentare a lichiditatilor, destinat stimularii economiei zonei euro, un anunt al bancii pe aceasta tema fiind asteptat saptamana viitoare. "Riscul ca programul sa fie considerat ilegal a fost inlaturat, ceea ce mareste asteptarile ca BCE poate decide lansarea relaxarii cantitativea, la sedinta din 22 ianuarie", a declarat Michael Sneyd, analist la BNP Paribas in Londra.

Banca Mondiala a redus marti estimarea privind cresterea economiei mondiale in 2015 si 2016, la 3%, respectiv 3,3%, din cauza perspectivelor dezamagitoare din zona euro, Japonia si unele economii emergente importante, care anuleaza efectul pretului mai mic al petrolului.

Citeste si:
BNR a cheltuit sub 1 miliard de euro pentru a proteja leul
BNR a cheltuit sub 1 miliard...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BCE: Economia din zona euro isi revine