Euro a atins miercuri un nivel minim record al ultimilor noua ani fata de dolar, sub nivelul de la introducerea monedei unice europene in 1999, dupa ce avocatul general al Curtii Europene de Justitie a spus ca programul de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene corespunde cu mandatul institutiei.

In luna ianuarie a anului trecut, Curtea Constitutionala a Germaniei a inaintat catre CEJ un dosar privind constitutionalitatea programului nelimitat de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene, dupa ce a ajuns la concluzia ca programul depaseste mandatul bancii. Euro a atins miercuri un minim al ultimilor noua ani, de 1,1728 dolari pe unitate, fiind in scadere cu 0,3% si sub nivelul de 1,1747 dolari pe unitate, la care moneda unica a fost tranzactionata pentru prima oara in sistemele Reuters, pe 4 ianuarie 1999, potrivit Mediafax.

Opinia CEJ era considerata ca un posibil obstacol pentru programul BCE de suplimentare a lichiditatilor, destinat stimularii economiei zonei euro, un anunt al bancii pe aceasta tema fiind asteptat saptamana viitoare. "Riscul ca programul sa fie considerat ilegal a fost inlaturat, ceea ce mareste asteptarile ca BCE poate decide lansarea relaxarii cantitativea, la sedinta din 22 ianuarie", a declarat Michael Sneyd, analist la BNP Paribas in Londra.

Banca Mondiala a redus marti estimarea privind cresterea economiei mondiale in 2015 si 2016, la 3%, respectiv 3,3%, din cauza perspectivelor dezamagitoare din zona euro, Japonia si unele economii emergente importante, care anuleaza efectul pretului mai mic al petrolului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri