Companiile straine transforma piata autohtona intr-un nucleu al operatiunilor derulate in Balcani, iar managerii romani incep sa fie tot mai des promovati in structurile multinationalelor. La doar cateva luni distanta de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ponderea expatilor in managementul companiilor autohtone este in scadere, iar locul acestora este luat de romanii care au ajuns chiar sa conduca reprezentantele regionale ale companiilor.
Managerii romani se dovedesc a fi buni strategi si coordonatori eficienti ai afacerilor, iar numirea lor in pozitii cheie se dovedeste a fi o idee buna. Atributiile regionale ale managerilor autohtoni au crescut treptat, iar functia de CEO devine astfel o pozitie la indemana multor oameni care au obtinut performante in cadrul subsidiarelor deschise pe plan local.

Catalin Cretu (foto), Vicepresedinte Visa International CEMEA, este unul dintre acestia. Catalin Cretu a intrat in lumea bancara in anul 2000 cand inceput colaborarea cu HSBC Bank, pe un proiect ce viza impactul operatiunilor si produselor financiare ale bancii asupra mediului inconjurator. Astfel, timp de trei ani a gestionat proiecte de integrare, lichidare sau implementare a unor unitati de business, de introducere a unor produse de retail banking noi si de outsourcing.

Dupa expirarea contractului cu HSBC, Cretu era foarte interesat de domeniul sistemelor de plati de la numerar, clasicul cec, carduri, smart carduri si pana la electronic cash. Chiar in acea perioada, Visa International cauta un manager care sa se ocupe de Romania. Am trimis o prezentare a experientei si atuurilor mele si intr-un timp relativ scurt a inceput seria intalnirilor cu reprezentantii companiei, iar rezultatul a fost acceptarea mea in functia de Area Manager pentru Romania si Bulgaria. Cred ca atuul meu cel mai mare a fost acela ca fiind project manager am putut sa arat mai multe proiecte serioase, semnificative, terminate, in care lucrasem cu echipe din diverse domenii bancare si, in plus, coordonam propria mea echipa, isi aminteste Catalin Cretu.

Anul trecut, Visa International a deschis un biroul regional in Bucuresti, pentru operatiunile din Romania si Bulgaria. Decizia de a deschide un birou regional subliniaza importanta strategica pe care o are piata romaneasca pentru Visa CEMEA, permitand companiei sa fie mai aproape de bancile sale membre si sa reactioneze mai prompt la cerintele pietei, in scopul consolidarii pietei de carduri din Romania. Zona noastra e o piata cu un foarte mare potential, mai ales acum, cand se pregateste sa adere la Uniunea Europeana, afirma specialistii din industrie.

Bankingul strain administrat de romani?

De asemenea, bancile straine acorda mare incredere managerilor autohtoni. Bancile cu capital strain se decid sa acorde pozitii-cheie in structrurile organizationale din sistemul bancar romanesc. Un moment important pentru intreg bankingul romanesc a fost reprezentat de incredintarea conducerii bancii ING Bank managementului local prin numirea lui Misu Negritoiu pe pozitia executiva care devine astfel primul bancher roman care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain. Atunci cand credem in potentialul unei tari, este cert ca avem totala incredere si in cetatenii ei, afirma recent Dirk Serbruyns, fostul Country Chairman la ING Romania.

Devenind primul bancher autohton care preia conducerea executiva a unei mari banci cu actionar majoritar strain, Negritoiu urmeaza tendinta din ultima vreme prin care mai multe companii multinationale precum Vodafone, Coca-Cola sau Unilever au incredintat unor romani managementul subsidiarelor locale.

Prin ce se diferentiaza managerii romani de cei straini?

Romanii au de invatat de la expati dar si de la cultura companiilor in care lucreaza. Bogdan Enache este country manager in cadrul companiei de curierat rapid TNT Romania, filiala firmei de origine olandeza TNT, de mai bine de un an. Cred am invatat de la olandezi ce inseamna spiritul antreprenorial temerar. Au foarte mult curaj oamenii de afaceri olandezi. De asemenea, am observat la ei o alta caracteristica esentiala: pragmatismul, apreciaza acesta.

Catalin Cretu nu crede ca este o diferenta substantiala intre managerii romani si cei straini. In urma cu cativa ani, se putea spune ca managerii straini veneau cu mai mult know-how si cu o alta viziune a ceea trebuie facut pentru a atinge standardele deja atinse in alte tari mai avansate. insa astazi, diferentele s-au estompat in mod vizibil. Este suficient sa ne uitam la numarul in crestere al multinationalelor care aleg sa numeasca manageri locali care sa le conduca operatiunea. Ca manager roman esti altfel conectat la realitatile pietei, pentru ca ai o altfel de intelegere a lor, mai romaneasca, si in acelasi timp, esti conectat si la modul de lucru si expertiza internationala care iti consolideaza know-how-ul, apreciaza Catalin Cretu.

Manageri romani la conducerea multinationalelor

Catalin Cretu care conduce din august 2004, afacerile VISA International CEMEA, raspunzand de operatiunile din Romania si Bulgaria.

Silviu Hotaran, care a preluat in 2004 managementul afacerii celui mai mare producator de software din lume pe intreaga regiune a Europei de Sud-Est

Alexandra Gatej , presedinte al diviziei gigantului mondial de bunuri de larg consum Unilever pentru intreaga regiune a Balcanilor - Unilever South Central Europe.

Theodor Alexandrescu, care se afla lac onducerea companiei AIG Life Romania, divizie a grupului financiar american AIG;

Calin Dragan, director general al Coca-Cola HBC Romania, jucatorul numarul unu de pe piata autohtons a bauturilor non-alcoolice.

Bogdan Enache, directorul general al companiei de curierat rapid TNT Romania, filiala firmei de origine olandeza TNT.

Alexandru Gheorghe, directorul comercial DHL International Romania, divizia uneia dintre cele mai importante companii de curierat din lume, DHL International
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri