Christine Lagarde, directorul general al FMI, a salutat masurile de stimulare anuntate joi de Banca Centrala Europeana (BCE), care vor contribui la scaderea costurilor de imprumut in zona euro si vor reduce riscul mentinerii inflatiei la un nivel scazut pentru mult timp, noteaza Mediafax.

"Salutam masurile anuntate astazi, care intaresc politica monetara relaxata a BCE. Achizitiile de obligatiuni avute in vedere vor ajuta la reducerea costurilor de imprumut la nivelul zonei euro, vor creste asteptarile pentru inflatie si vor reduce riscul ca indicatorul sa se mentina la un nivel scazut o lunga perioada de timp", a afirmat Lagarde intr-un comunicat.

Ramane esential in continuare ca politica monetara relaxata sa fie sustinuta de masuri cuprinzatoare in alte domenii, nu in ultimul rand de reforme structurale pentru suplimentarea potentialului de crestere, a adaugat sefa FMI. Presedintele BCE Mario Draghi a anuntat joi ca institutia va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

Masurile BCE, menite sa previna riscul mentinerii unei inflatii scazute

Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare. Masurile anuntate de BCE sunt menite sa previna riscul mentinerii unei inflatii scazute o lunga perioada de timp. "Cresterea agresiva a programului de achizitii de obligatiuni al BCE va contribui la revenirea inflatiei catre nivelul de 2%, dar se mentin riscurile economice", a declarat Draghi in conferinta de presa de anuntare a masurilor de stimulare a economiei zonei euro. Desi programul ar urma sa se incheie in septembrie 2016, masurile ar putea fi mentinute si dupa acest moment daca inflatia nu atinge nivelul urmarit, a mentionat seful BCE.

Inainte de anuntarea noilor masuri de suplimentare a lichiditatilor, Banca Centrala Europeana a decis joi mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie anul trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Sursa foto: Christine Lagarde | shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri