Banca Centrala Europeana (BCE) a luat joi o decizie istorica pentru Zona Euro: inceperea unui program de achizitii de titluri de stat prin intermediul caruia va injecta 1.100 miliarde euro (60 mld. euro pe luna) in sistemul financiar comunitar.

Centrata pe politici de austeritate si reducere a deficitelor la nivel comunitar, Banca Centrala Europeana a fost una dintre putinele banci centrale majore care in timpul celei mai recente crize s-a abtinut sa demareze un program de relaxare cantitativa (QE), prin intermediul caruia sa fie creati bani care sa fie folositi pentru achizitiile de titluri de stat, in scopul de a sprijini cresterea economica si inflatia. Revenirea slaba a economiilor europene ia- motivat insa pe oficialii BCE sa isi regandeasca strategia si sa anunte in cele din urma un program de relaxare cantitativa pe 22 ianuarie.

Ulterior, Torsten Slok, economist la Deutsche Bank a oferit o prezentare utila cu privire la entitatile care detin datoria celor mai mari economii ale lumii, inclusiv cativa membri ai Zonei Euro, care vor participa la programul BCE de relaxare cantitativa. Din grafic, reiese faptul ca:

  • Bancile centrale straine detin o pondere foarte mica de obligatiuni guvernamentale japoneze si italiene;
  • Dintre Grecia, Portugalia si Irlanda, entitatile straine nebancare detin cea mai mare parte a datoriei publice irlandeze;
  • In Italia si Spania, bancile autohtone detin o pondere semnificativa a datoriei lor publice.

Citeste si:
Restantieri la plata creditelor: ce judet sta cel mai prost la asta
Restantieri la plata...

Sursa foto: Shutterstock / Zona Euro

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ministerul Finantelor mai "ciupeste" 11 milioane de lei la banci