Noile standarde pentru reducerea poluarii apelor de suprafata si pentru refacerea florei si faunei trebuie atinse pana in 2015, iar punerea acestora in practica va ieftini apa de baut, conform propunerii Comisiei Europene, se arata intr-un buletin informativ al Guvernului.

Uniunea Europeana (UE) doreste sa introduca o noua directiva, in ceea ce priveste modalitatea de tratare a apelor uzate. in sectorul industrial, acesta masura a UE va induce costuri suplimentare insa pentru populatie vor scadea preturile la apa potabila.

Noua directiva propune mai multe standarde de calitate, care stabilesc concentratiile maxime admise in apele de suprafata pentru 41 de tipuri de pesticide, metale grele si alte substante chimice periculoase, cu risc ridicat pentru sanatatea plantelor si a animalelor. Comisia Europeana a propus ca aceste concentratii sa fie atinse pana in 2015, insa decizia finala va fi luata dupa discutiile dintre Consiliul UE si Parlamentul European, care analizeaza aceasta directiva in cadrul procedurii de co-decizie.

Industriile cele mai afectate de viitoarea directiva vor fi : industria chimica ( in special clor si pesticide), industria otelului si a fierului , industria materialelor neferoase si rafinariile.Acestea vor trebui sa faca investitii suplimentare pentru reducerea poluarii.

Reglementarea UE ar urma sa se aplice si in Romania. De aceea autoritatile romane vor consulta, din septembrie, patronatele din industrie in legatura cu actiunile necesare pentru reducerea poluarii apelor de suprafata din tara.

Potrivit buletinului informativ, intreaga industrie din Uniunea Europeana va avea aceleasi standarde privind emisiile poluante in ape.