AVAS va prezenta Guvernului o noua legislatie pentru privatizarea sociatatilor, una dintre prevederi fiind cea referitoare la preluarea de catre stat a datoriilor companiilor unde statul este actionar majoritar pentru a fi evitata executarea silita, a anuntat, marti, seful AVAS, Razvan Orasanu.

"Desi in primul semestru al anului 2006 avem rezultate duble in privinta privatizarii, in comparatie cu tot anul 2005, este nevoie de o accelerare a procesului de privatizare, pentru a privatiza societatile majore pana in 2007", si-a justificat Orasanu initiativa. El a adaugat ca un proiect de lege unitar va elimina totodata articolele contradictorii din toate actele normative care reglementeaza in prezent privatizarea societatilor de stat, anunta NewsIn.

Seful AVAS propune astfel eliminarea raportului de evaluare simplificat pentru pachetele de actiuni mai mici de 33%. "Pretul pietei nu se potriveste cu cel stabilit de evaluator si nu iti ofera nimeni pretul cerut nici prima si nici a doua oara cand scoti la privatizare societatea respectiva", a declarat Orasanu. In ceea ce priveste societatile la care statul este actionar majoritar, Orasanu propune transferarea datoriilor acestor societati catre AVAS "la o anumita data", astfel incat Autoritatea sa detina controlul, pentru ca exista riscul ca societatile sa fie executate de Fisc dupa privatizare. "Daca statul castiga in cazul unei executari silite, atunci scoatem societatea din planul de privatizare", a spus presedintele AVAS, precizand ca aceasta prevedere se va aplica punctual pentru fiecare societate in parte, in functie de cuantumul datoriilor.

O alta propunere este ca in situatia institutelor de cercetare privatizarea sa fie negociata cu PAS-urile (asociatiile salariatilor), iar selectarea castigatorului licitatiei sa fie in proportie de 60% in functie de activitatea trecuta sau prezenta a investitorului. Seful AVAS a declarat ca institutele de cercetare trebuie valorificate in functie de ceea ce aduce mai mult profit statului: fie activitatea de cercetare, fie activele, acolo unde activitatea de cercetare nu mai exista. "Este evident ca majoritatea institutelor de cercetare nu fac cercetare, ci se ocupa de inchirierea spatiului", a declarat Orasanu. El a precizat ca a cerut ministerului Educatiei si Cercerarii sa faca o evaluare a institutelor, pentru a vedea care dintre acestea mai au activitate de cercetare. Au fost trimise totodata controale pentru a verifica in contabilitate ce venituri au din activitatea de cercetare.

Orasanu a declarat ca proiectul de act normativ este discutat in prezent cu reprezentantii Ministerului de Finante (MFP) si cu cei ai Oficiiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economieie (OPSPI) si ca opiniile comisiilor de privatizare din parlament sunt deja incluse in proiectul de act normativ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri