Intr-un interviu acordat ziarului nostru, ministrul de stat Adriean Videanu lamureste controversele iscate in jurul declaratiilor de avere pe care romanii trebuie sa le completeze in viitor. Ce categorii de cetateni vor completa aceste declaratii si de unde s-a inspirat ministrul democrat pentru initiativa sa aflati doar citind interviul acordat in exclusivitate ziarului nostru.

- Cum v-a venit ideea impunerii declaratiei de avere pentru toti romanii, avand in vedere ca propunerea a iscat dezbateri aprinse si controversate?

- Asa cum am anticipat, cea mai importanta problema este aceea a comunicarii corecte catre populatie a ceea ce vrem sa facem. In fapt, nu ma intereseaza declaratia de avere a populatiei. Declaratia de avere reprezinta un element de referinta la care noi sa ne raportam. Nu ma intereseaza nici sa verific averile cetatenilor, nici sa incerc sa le impozitez in momentul de fata, nici sa incerc sa vad ce cadouri au primit la nunta sau ce bijuterii au in casa. In schimb, pe mine ma intereseaza declaratia de venit pe care eu trebuie sa o impozitez in mod corect an de an. Daca n-am un sistem de referinta, un moment zero al aplicarii acestui program, nu ma pot raporta la nimic. Declaratia de venit, dincolo ca este declaratia personala a fiecarui cetatean, trebuie sa aiba un sistem de referinta de la care sa plece si sa poata fi evaluata in conditiile in care organul fiscal, peste trei ani, peste patru sau cinci ani va cerceta prin sondaj veridicitatea declaratiilor de venit. Daca acest sistem de referinta nu se instituie acum, declaratiile de venit nu pot fi corectate la un moment dat. Declaratia de venit anuala trebuie sa se raporteze la ceva. Aceasta este intentia pe care noi o avem si ceea ce ne intereseaza efectiv este declaratia de venit, in asemenea maniera incat, in mod onest, sa putem sa impozitam toate veniturile populatiei.

- Va fi nevoie ca toti cetatenii sa depuna declaratii de avere sau va fi stabilit un plafon?

- Categoric va fi de la un plafon in sus. Acest lucru il evaluam in momentul de fata. S-ar putea ca o categorie de cetateni sa o exceptam de la declaratia aceasta de avere. Nu ne intereseaza, in momentul de fata, cei din mediul rural. Nu ne intereseaza cei care traiesc dintr-o singura sursa de venit, care este salariul. Ne intereseaza insa acele acumulari de averi care au avut loc in decursul a 15 ani si pe care le putem vedea in fiecare zi, acumulari care nu pot fi justificate. Dar nici din punctul asta de vedere nu ma intereseaza cum s-au facut aceste acumulari de avere. Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa existe un element de referinta de la care sa pot sa evaluez in mod corect declaratiile de venit. - Deci, ce s-a constituit pana acum ca avere e bun constituit...

- Categoric, din punctul meu de vedere. Am vazut si afirmatii din partea unor analisti economici care sustin ca vom legaliza furtul de pana acum. Nu este adevarat. Eu constitui un element de referinta si este treaba celorlalte organe ale statului sa verifice daca acele averi s-au facut in mod cinstit sau necinstit. Pe mine ce ma intereseaza este sa am un element de referinta, sa pot sa urmaresc an de an declaratia de venit, de asemenea maniera incat comportamentul fiscal al oamenilor sa se schimbe.

- Aceste declaratii vor fi publice sau vor fi folosite doar de organele abilitate cu verificarea lor?

- Categoric, toate aceste declaratii de avere vor fi confidentiale, iar confidentialitatea acestor declaratii va fi confirmata prin lege. Singurul care va avea probabil acces la aceasta declaratie va fi organul fiscal, care va avea si responsabilitatea de control a declaratiilor de venit, iar in masura in care va incerca sa le faca publice, din varii motive, va raspunde penal. E important sa asiguram confidentialitatea acestui document. Sub aspect birocratic vreau sa mai spun un lucru. Noi evaluam in acest moment ca acest proces sa fie extrem, extrem de de simplu. O data cu declaratia de venit va fi probabil o pagina A4 pe care cetateanul va trebui sa o completeze. Urmarim, totodata, informatizarea administratiei fiscale, de asemenea maniera incat aceasta urmarire a declaratiilor de venit sa se faca pe baza codului numeric personal, usor accesibil de catre toate organele de ancheta.

- ANAF are suficient personal pentru a verifica declaratiile depuse?

- Important este sa informatizam sistemul. Va dau un exemplu: in SUA , organul abilitat, IRS, nu are decat 300 de agenti fiscali, cu o eficienta foarte mare, iar in Romania avem multi mai multi agenti fiscali decat IRS-ul american.

- V-ati inspirat din modelul american?

- Trebuie sa recunosc ca da. A fost un moment zero si in evolutia atitudinii contribuabilului american. Trebuie sa ne reamintim vechea vorba: "Nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari". Acest lucru a functionat. Acelasi lucru vrem sa-l facem si noi acum. Nu ma intereseaza ce au facut timp de 15 ani, ma intereseaza cum se vor raporta de acum incolo legat de obligatiile fiscale pe care le au.

- Romanii vor fi nevoiti sa-si declare si averile pe care le au in strainatate?

- Este un alt aspect pe care-l evaluam in momentul de fata. Noi luam in calcul inclusiv acest lucru. E un aspect pe care in ceea ce inseamna politica transfrontaliera mai avem inca sa ne consultam cu cei care fac politicile in acest domeniu. Dar avem in vedere inclusiv acest aspect. Vom face si un studiu de impact, pentru a vedea impactul tuturor politicilor noastre la nivelul populatiei. Am luat in calcul inclusiv temerea multor cetateni privind birocratia, statul la cozi. Toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru noi, deoarece ne dau posibilitatea sa anticipam aceste lucruri si sa luam masurile corecte.

- Cand veti discuta proiectul privind declaratiile de avere?

- Cat mai curand posibil, dar nu inainte de a fi convinsi ca aceasta initiativa a noastra este acceptata de populatie. Pentru ca, orice masura, daca este luata impotriva vointei poporului, este sortita esecului.

- In acest plan de masuri mai aveti si alte propuneri similare?

- As vrea sa fac o mentiune pentru prima data. Ceea ce ma intereseaza pe mine este ca in timp sa utilizez o parghie importanta in politica fiscala, deducerile fiscale, de asemenea maniera incat sa canalizam populatia sa investeasca in sanatate si in educatie. Pe mine ma intereseaza foarte mult sa nu-l impozitez pe contribuabilul care investeste in sanatate si in educatie. Si atunci eu vreau sa introduc elemente suplimentate de deductibilitati, dar pentru aceasta am nevoie sa scot la suprafata economia la negru si economia gri. Prin politica de deductibilitati, am posibilitatea sa ordonez parte din resursele populatiei in cateva zone pe care noi le consideram prioritare. Iar eu cred ca majoritatea populatiei va fi fericita sa poata sa investeasca pentru copiii lor intr-un calculator, sa investeasca in carti, sa investeasca in sanatatea familiei lor.

- Cat timp va fi necesar punerea in practica a unui asemenea program?

- Un asemenea program reprezinta o proiectie pe termen lung. Nu se poate face nici in doi, nici in trei ani, dar parerea mea este ca avem obligatia sa gandim de pe acum pasii pe care-i putem face peste 10 ani, peste 15 ani, pentru a fi si noi performanti in ceea ce se numeste politici fiscale.

- In cadrul acestei strategii a politicii fiscale, cand vor trece Garda Financiara si Vama inapoi la Ministerul Finantelor?

- Cred ca saptamana viitoare. Noi avem proiectul de ordonanta pregatit de asemenea maniera incat, asa cum este prevazut in Memorandumul cu FMI, aceste institutii sa treaca in subordinea Ministerului de Finante.

- Potrivit informatiilor noastre, se intentioneaza, de asemenea, acordarea unui buget propriu pentru ANAF.

- Da, in proiectul de ordonanta de care v-am spus avem si aceasta prevedere de reglementare a bugetului ANAF. E firesc sa aiba un buget propriu.

- Veti urmari sa fie eliminati fostii securisti din conducerea Directiei Vamale? Presa a semnalat existenta unui anumit domn Stoica care, prin derogari, la peste 70 de ani, este tinut in sistem, iar in luna decembrie i s-a prelungit contractul cu inca patru ani.

- Credem ca aici cel mai important este performanta si onestitatea fiecaruia. Dar, de regula, pe cei care sunt pensionari ii sfatuiesc sa-si vada onest de pensie, pentru ca sunt atatia tineri care au performante si pe care trebuie sa-i folosim in functii de conducere.

- V-ati gandit, de asemenea, la prima rectificare bugetara?

- Vom face acest lucru dupa discutia cu FMI, care va incepe pe 25-26 ianuarie si se va termina la inceputul lunii februarie sau poate chiar mai devreme, daca ne vom armoniza punctele de vedere. Vom evalua si acest lucru, astfel incat sa putem duce la indeplinire programul de guvernare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri