Inflatia medie in primele noua luni ale anului 2006 va fi de 7,3%, in scadere fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada anului 2005 (9,2%), releva datele unui sondaj de conjunctura realizat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in randul managerilor din industrie.

Preturile de consum vor prezenta pentru trimestrul trei al anului 2006, un ritm mediu lunar de crestere de 0,2%, inferior atat celui din perioada aprilie - iunie 2006 (0,4%), cat si valorii inregistrate in perioada similara a anului precedent, conform estimarilor facute de managerii intervievati de CNP. Pentru acest an, Banca Nationala a Romaniei are o tinta de inflatie de 5%, plus/minus 1%.

Potrivit studiului efectuat de Prognoza, deficitul balantei comerciale, pe primele noua luni ale anului 2006, va fi de aproximativ de 9,1 miliarde de euro, comparativ cu un deficit de 6,6 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul comercial a inregistrat la nivelul primului semestru al anului curent un nivel de 5,8 miliarde de euro, fata de 4,2 miliarde de euro in primele sase luni ale anului 2005.

Exportul in trimestrul trei al anului curent se va majora cu aproximativ 7,3%, ceea ce va reprezenta un nivel de aproximativ sapte miliarde de euro, cred managerii intervievati de CNP. "Pentru asigurarea nivelurilor anticipate ale productiei si sustinerea exporturilor, se estimeaza ca necesar un volum al importurilor de aproximativ 10 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o majorare de aproximativ 3,6% fata de perioada aprilie-iunie a anului curent", se arata in studiul CNP.

Managerii intervievati considera ca vanzarile din comertul cu amanuntul vor creste, in trimestrul trei, cu 3,5% fata de perioada aprilie-iunie a anului curent, prognoza indicand o majorare pentru marfurile nealimenatare (11,8%), respectiv o reducere in cazul celor alimentare (-6,6%). Comparativ cu primele noua luni ale anului 2005 se estimeaza o crestere a vanzarilor cu amanuntul de circa 25%, tendinta ce continua evolutia semestriala.