Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost in decembrie de 6,4%, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de noiembrie si cu 0,6 puncte comparativ cu decembrie 2013, numarul somerilor ajungand la 604.000 persoane, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) a fost mai mic in decembrie atat fata de luna precedenta (617.000), cat si fata de ultima luna a anului precedent (649.000 persoane). "Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,0% in cazul celor de sex feminin)", arata INS, potrivit Mediafax.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,1% pentru luna decembrie (5,3% in cazul barbatilor si 4,8% in cel al femeilor). Aceasta categorie de varsta reprezinta 73,7% din numarul total al somerilor.

Datele se refera la somajul definit de Biroul International al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, somerii sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, respectiv au cautat activ un loc de munca in decursul ultimelor patru saptamani.

Economia va continua tendinta crescatoare

Coface, companie franceza de rating si asigurari de credit, estimeaza ca avansul anual al PIB real in 2015 va fi 2,7%, existand posibilitatea de a varia intre 2,5% - 3% in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de tendinta pe termen lung.

INS: Turistii straini au...
Citeste si: Turismul romanesc a generat cresteri substantiale in economie

Pentru anul 2015, se asteapta ca activitatea economica sa ramana pe o tendinta crescatoare, inregistrand o crestere marginala superioara, comparativ cu 2014. Aceasta tendinta va fi sustinuta de: consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat, cat si institutional, un aport zero la cresterea economica din partea agriculturii, aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe.

Tanar somer / Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rata somajului s-a stabilizat, dar tinerii o duc in continuare rau