Estimarea bancii centrale pentru inflatia in anul curent este de 6,1%, mai putin decat nivelul de 6,8% prognozat anterior, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru 2007 fiind estimata o inflatie de patru la suta, plus/minus un punct procentual. “Ne propunem o limită de 6,1% privind inflația, dar prognozăm că avem sanse foarte mari să atingem ținta de inflație de sase la sută. In raportul asupra inflației din luna noiembrie vom spune cu exactitate mult mai mare care va fi cifra de inflație pentru sfarsit de an”, a declarat citat de NewsIn Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, tendinta descendenta a ratei inflatiei a fost influentata atat de preturile administrate, cat si de preturile volatile. "Am estimat ca impactul taxei pe viciu a fost de 1,1 puncte procentuale, cu un impact intarziat, dar care se va diminua in luna august. Impactul efectiv a fost de 0,85 puncte procentuale. Preturile volatile se pot intoarce in toamna, dar mai sunt si alti factori care ne fac sa fim prudenti", a spus Isarescu, care a amintit si de influenta negativa pe care o poate exercita pretul petrolului la nivel mondial.

Potrivit guvernatorului BNR, masurile neortodoxe luate de banca centrala luate din anul 2005 si pana acum au dat roade. "Incepand de anul viitor ne vom folosi doar de dobanda de politica monetara," a afirmat Isarescu. El si-a repetat avertismentul catre bancile comerciale, spunand ca vremea castigurilor din trezorerie a trecut. "Masurile prudentiale au dus bancile in pragul disperarii", a spus Isarescu..

Cu toate acestea Isarescu a precizat ca, in pofida rezultatelor bune in procesul de dezinflatie, banca centrala isi va mentine politica prudenta, inclusiv dobanda de politica monetara de 8,75%. “Vom pastra nivelul de dobanda de politica monetara de 8,75%, dar s-a dus vremea castigurilor din trezorerie", a lansat el un avertisment catre bancheri. "Nu vom relaxa politica monetara, dar observati ca terminologia pe care o folosim este mai putin agresiva ", a mai spus Isarescu.

Cota unica creste incasarile la buget

Veniturile bugetare depasesc estimarile, iar cheltuielile pentru investitii se fac greu, ceea ce ar permite Ministerului Finantelor sa se relaxeze cu un deficit fiscal mai mic de 2,5%. "Din ultima discutie pe care am avut-o cu ministrul de finante, a rezultat ca exista venituri in plus, in iulie, intr-o cantitate substantiala. Deficitul bugetar prognozat, de 2,5% din produsul intern brut, s-ar putea sa nu fie realizat nu numai datorita capacitatii de cheltuire relativ reduse, dar si datorita incasarilor foarte bune", a aratat Isarescu.

Efectele introducerii cotei unice de impozitare, in ianuarie 2005, ar putea avea o influenta asupra veniturilor suplimentare incasate de stat. "Poate taxa unica isi va arata si roadele. Daca a functionat bine in Slovacia, de ce n-ar functiona bine si in Romania?", a mai spus Isarescu.

Evolutia economiei ar putea si ea sa aduca surprize placute. "Cresterea productivitatii, in ultimele luni, la niveluri de peste 10%, ne indica, mie cel putin, o crestere a produsului intern brut peste nivelul de 5,5%, pe care am utilizat-o in modelele noastre. Potentialul de crestere neinflationist peste 5,5% inseamna ca au avut loc transformari structurale la nivelul exporturilor", a declarat Isarescu. El a precizat, totusi, ca va exista un exces de cerere, care este principalul motor al cresterii importurilor si un factor cu o influenta negativa asupra cresterii economice, pana spre trimestrul I al anului urmator.

Ambele majorari de deficit din acest an, de la 0,5% la 0,9% in luna aprilie si de la 0,9% la 2,5% in luna iunie, s-au justificat prin alocari de fonduri in proiecte de investitii si pentru acoperirea pagubelor produse de calamitati naturale. Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru acest an o crestere a produsului intern brut de 6%, insa in primul trimestru al anului cresterea a fost de 6,9%.

Guvernatorul BNR a avut si un comentariu legat de presa: "Am observat la ultimul comunicat emis de BNR ca presa a inceput sa relateze aproape corect ideile bancii centrale. Nu este perfect, dar ne apropiem de un model de transparenta. Sunt un cititor de presa economica, dar publicul trebuie sa se familiarizeze cu limbajul tehnic".

BNR avertizeaza asupra efectului negativ al unor posibile alegeri anticipate

Eventualele alegeri anticipate pot duce la o relaxare fiscala, ceea ce va avea efecte negative asupra procesului de dezinflatie, se arata in raportul trimestrial asupra inflatiei realizat de BNR. Isarescu a enumerat printre riscurile asociate prognozei de inflatie pentru anul viitor, de 4% plus/minus un punct procentual, si "posibilitatea unei relaxari mai ample a politicii fiscale, mai ales in eventualitatea organizarii de alegeri in orizontul de prognoza".

Celelalte pericole identificate de guvernatorul BNR sunt potentaiele derapaje ale politicii salariale din sectorul public, impactul inflationist al aplicarii politicii agricole comune dupa aderarea la Uniunea Europeana si presiunile suplimentare asupra cursului de schimb ca urmare a unei eventuale deteriorari a perceptiei investitorilor straini privind rentabilitatea plasamentelor in Romania.