Afacerile din industrie au crescut anul trecut cu 7,8%, pe fondul industriei prelucratoare si al celei extractive, in timp ce comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 5,8%, sustinute de toate grupele industriale, in principal de bunurile de folosinta indelungata, cu plus 34,3%.

Industria prelucratoare a inregistrat afaceri mai mari cu 7,8%, iar cea extractiva cu 7,5%. "Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+13,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,3%), industria bunurilor de capital (+8,5%), industria bunurilor intermediare (+7,6%) si industria bunurilor de uz curent (+4,1%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In decembrie, afacerile din industrie au scazut cu 10,4% fata de noiembrie, ca urmare a unui recul al industriei prelucratoare cu 10,7% si al celei extractive cu 5,3%, scrie Mediafax.

Pe de alta parte, comparativ cu decembrie 2013, cifra de afaceri a avansat cu 4,2%. Anualizat, industria extractiva a consemnat afaceri mai mari cu 13,7%, iar cea prelucratoare cu 3,8%. Comenzile noi din industrie au crescut anul trecut cu 5,8%, sustinute de industria bunurilor de folosinta indelungata (+34,3%), cea a bunurilor de uz curent (+8,2%), industria bunurilor intermediare (+6,4%) si a bunurilor de capital (+3,8%).

In decembrie, comenzile s-au redus cu 4,7% fata de noiembrie, dupa ce sectorul bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o scadere de 26,7%, al bunurilor intermediare de 16,3% si al bunurilor de uz curent de 12,2%, in timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 6%.

Citeste si:
Afacerile din industrie, pe plus
Cifra de afaceri din...

Comparativ cu aceeasi luna din 2013, comenzile au crescut pe ansamblu cu 1,6%, pe fondul unui avans de 53,6% in industria bunurilor de folosinta indelungata si de 13,7% in cea a bunurilor de uz curent. Pe de alta parte, industria bunurilor de capital si a bunurilor intermediare au consemnat o scadere de 0,5% fiecare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Afacerile din industrie, cel mai mare avans lunar din ultimii 10 ani