Romania nu se va imprumuta de pe pietele externe in prima jumatate a anului si va analiza ulterior daca acceseaza astfel de finantari, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov, mentionand ca executia bugetara pentru ianuarie arata un excedent de 3,54 miliarde lei, reprezentand 0,5% din PIB.

"Chiar am discutat si pana la sfarsitul anului ne permitem sa reducem acel buffer pe care anul trecut vi-l prezentam ca a ajuns la 7 miliarde (euro - n.r.). Romania, cel putin pe piata externa, in prima jumatate a anului nu va solicita niciun imprumut, iar pentru a doua jumatate, daca conditiile din piata sunt extrem de favorabile, si aici ne referim la sub 2,5% dobanda in valuta la termen de peste 10 ani, atunci ne putem gandi. Dar deja suntem in situatia ca, dupa prima luna a anului, Romania are un excedent bugetar de 3,54 miliarde lei", a declarat Valcov in conferinta de presa sustinuta alaturi premierul Victor Ponta, la finalul misiunii FMI in Romania, scrie Mediafax.

Anul 2014 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 1,85% din PIB, sub tinta planificata de 1,97% din PIB. Pentru acest an, Executivul a convenit cu FMI si CE o tinta de deficit bugetar cash de 1,83% din PIB. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara la finele lunii ianuarie ca Romania intentioneaza sa emita eurobonduri pe pietele externe in februarie-martie, iar discutia despre conversia creditelor in franci la cursul istoric ar putea avea ca impact cresterea CDS, ceea ce ar insemna costuri mari la o emisiune de 1 miliard de euro.

CDS (credit default swap) reprezinta costul asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscurilor de neplata. La inceputul anului, oficiali ai Ministerului Finantelor au declarat ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste 10 ani.

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga in acest an pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri