Producatorii agricoli vor primi in acest an un sprijin financiar pentru achizitionarea de motorina sau biodiesel in cuantum de 1 leu nou/litru, a anuntat ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur. In acest sens, Guvernul a modificat OUG nr. 25/2006 pentru aprobarea sprijinului acordat producatorilor agricoli pentru achizitionarea de motorina in vederea efectuarii lucrarilor agricole mecanizate de infiintare si intretinere a unor culturi agricole.

"Prin aceasta masura vom sprijini infiintarea culturilor de toamna pe aproximativ 2,6 milioane de hectare. Sprijinul acordat va acoperi intreaga acciza pe litrul de motorina, respectiv 30 la suta din pret", a declarat citat de Rompres ministrul agriculturii.

Sprijinul se acorda pentru infiintarea culturilor agricole ce se insamanteaza in toamna anului 2006, sub forma de adeverinte in baza carora se poate ridica motorina si/sau biodieselul. Acest sprijin, impreuna cu cel de 0,7 lei/litru acordat pentru culturile de primavara, presupune, la nivelul anului 2006, un efort bugetar de 175 milioane lei si se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Potrivit actului normativ, producatorii care pot beneficia sprijinul financiar pentru motorina sunt proprietarii de terenuri agricole exploatate individual, societatile agricole cu personalitate juridica constituite conform Legii nr. 36/1991, societatile comerciale cu profit agricol, arendasii care au incheiat contracte de arendare in conditiile Legii nr. 16/1994 si institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare si invatamant cu profil agricol, precum si unitatile de cult si penitenciare.

Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 25/2006 se vor modifica corespunzator, in termen de zece zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ.