Pana in prezent, Autoritatea de Management pentru Planul National de Dezvoltare Rurala, a emis aviz de recunoastere pentru opt grupuri de producatori, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, remis NewsIn. Pana in prezent Minsterul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR) a avizat opt grupuri de producatori, trei din sectorul lapte si produse lactate, trei din sectorul legume si fructe si cate unul pentru comercializarea carnii, respectiv a produselor apicole. Aceste avize au fost acordate pentru judetele Covasna, Constanta, Arad si Salaj. Pe baza acestor avize de recunoastere, grupurile de producatori pot accesa fonduri SAPARD, in cadrul Masurii 3.2."Constituirea grupurilor de producatori", pentru valorificarea in comun a productiei obtinute de membrii grupului.

Din cele opt grupuri de producatori recunoscute, cinci au solicitat recunoasterea in vederea solicitarii de fonduri SAPARD. Desi Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ca termenul limita pentru depunerea proiectelor este sfarsitul lunii august, surse din cadrul Directiei Generale de Dezvoltare Rurala au precizat, pentru NewsIn, ca cererile se primesc pana in luna octombrie, inclusiv.

Prin programul SAPARD, sprijinul destinat grupurilor de producatori este acordat in functie de costurile de constituire si functionare a grupului si se acorda in rate anuale. Finantare se determina pentru fiecare an, in functie de productia anuala comercializata. Pentru primul si al doilea an, sprijinul este de 5% din valoarea productiei de piata.

Pentru urmatorii ani, al treilea, al patrulea si ultimul an, procentele sunt de 4%, 3%, respectiv 2% din productia comercializata. Pentru primul an exista un plafon de 20.000 de euro, care se mentine si pentru al doilea an. In anul al treilea, un grup de producatori poate sa primeasca maxim 16.000 de euro, iar in al patrulea an, finantarea scade la 12.000 de euro. In ultimul an, plafonul pentru fiecare grup de producatori este de 10.000 de euro.

Grupul de producatori trebuie sa cuprinda cel putin 30 de membri, pentru produsele agricole si silvice si cel putin sapte membri pentru produsele pescaresti. Cifra de afaceri anuala trebuie sa fie de cel putin 150.000 de euro. De asemenea, grupul de producatori trebuie sa detina, in proprietate sau administrare privata a membrilor,o baza de productie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri