Aceasta evolutie va face ca la nivelul primelor noua luni ale anului curent numarul mediu al salariatilor din industrie sa se diminueze cu 3,7% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior, informeaza Rompres.

In trimestrul al doilea, in ceea ce priveste numarul salariatilor, a continuat trendul descendent, stopat in primul trimestru al anului, datorita angajarilor masive efectuate in luna ianuarie, astfel incat la finele lunii iunie numarul salariatilor a atins un nivel apropiat celui din decembrie 2005.

Conform datelor statistice, au fost afectate majoritatea ramurilor industriei, prin disponibilizari care au totalizat circa 25.000 persoane la sfarsitul lunii iunie (raportat la martie). Costul unitar real cu forta de munca s-a redus in primul semestru al anului cu 6,3%, nivel apropiat de cel anticipat (6%), datorita faptului ca dinamica salariului brut real s-a situat sub cea a productivitatii muncii in aceasta perioada, reflectand o crestere a competitivitatii.

O evolutie similara se asteapta si in cel de-al treilea trimestru al anului, astfel incat la nivelul primelor noua luni va fi posibila o reducere a costului unitar real cu forta de munca de circa sapte%. Aceasta dinamica va fi sustinuta de cresterea estimata a productivitatii muncii peste nivelul salariului brut real.