La nivelul primului semestru, deficitul a inregistrat un nivel de 5,807 miliarde euro, comparativ cu valoarea de 4,213 miliarde euro in semestrul I 2005. In ceea ce priveste exportul, in cel de-al treilea trimestru al anului 2006 se va observa o majorare importanta, de natura sezoniera, a exportului de bunuri de circa 7,0 " 7,3%, ceea ce va reprezenta un nivel de aproximativ 6,9 miliarde euro.

Analiza la nivelul primelor noua luni ale anului curent indica o crestere a exporturilor totale de circa 19%, valoare ce reprezinta un nivel de circa 19,6 miliarde euro si se situeaza peste un nivel estimat atat al dinamicii cifrei de afaceri pentru productia livrata pe piata externa (plus 12%), cat si al exportului pe ramuri ale industriei (plus 18%), informeaza Rompres. In trimestrul al doilea s-a inregistrat o crestere a nivelului exportului de bunuri (plus 3,7%) comparativ cu perioada anterioara. Fata de trimestrul al doilea, cresterea exportului de bunuri a fost de 18,7%, evolutie ce este corelata si cu o majorare de 19% a exportului pe ramuri ale industriei, in aceeasi perioada de analiza.

In primele sase luni ale anului 2006, majorarea exporturilor de bunuri s-a cifrat la 20,3% fata de semestrul I al anului trecut, valoare foarte apropiata de anticiparile initiale (plus 19,8%). Pentru asigurarea nivelurilor anticipate ale productiei si sustinerea exporturilor, se estimeaza ca necesar un volum al importurilor de bunuri pentru trimestrul al treilea al anului 2006 de aproximativ 10,26 miliarde euro, ceea ce reprezinta o majorare de aproximativ 3,6% fata de perioada aprilie - iunie a anului curent.

Comparativ cu perioada ianuarie " septembrie a anului 2005, in primele noua luni ale anului curent se prognozeaza o crestere a importurilor totale cu circa 25%, ceea ce corespunde la un nivel de circa 28,7 miliarde euro al acestora. In calculele de prognoza pe baza carora s-a determinat exportul si importul pentru aceasta perioada, au fost utilizate si estimari privind evolutia ratei de schimb leu - euro.

In trimestrul al doilea al anului 2006 se poate mentiona o crestere semnificativa a importurilor de bunuri de 15,4%, comparativ cu perioada anterioara. Previziunile initiale indicau o majorare usor mai redusa (plus 14,4%), insa cresterea de 19,2% la nivelul lunii mai fata de luna anterioara, s-a situat usor peste asteptarile anterioare.

La nivel de semestru cresterea importurilor de bunuri de consum a fost de 25,3% (comparativ cu anticiparea initiala de 24,6%), ceea a reprezentat un nivel al acestora de 18,475 miliarde euro. Pentru asigurarea nivelurilor anticipate ale productiei si sustinerea exporturilor, se estimeaza ca necesar un volum al importurilor de bunuri pentru trimestrul al treilea al anului 2006 de aproximativ 10,260 miliarde euro, ceea ce reprezinta o majorare de aproximativ 3,6% fata de perioada aprilie - iunie a anului curent.