Fitch Ratings a confirmat ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta la nivelul BBB-, iar cel pentru datoriile in moneda locala la BBB, cu perspectiva stabila, in contextul perspectivelor economice relativ pozitive, apropiate de potential si sustinute de politica monetara relaxata.

Confirmarea ratingurilor si perspectiva stabila reflecta cresterea economica de anul trecut peste asteptarile Fitch si faptul ca productia industriala si comertul de retail continua sa sustina cererea interna, compensand cresterea mai lenta a exporturilor. "Pentru 2015 si 2016, Fitch anticipeaza ca Romania va inregistra o crestere economica apropiata de potential, de 2,7%, respectiv 2,8%", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

In luna septembrie a anului trecut, Fitch a revizuit in scadere cresterea economica pentru 2014, de la 2,8% la 2,2%, dar a anuntat o estimare de crestere medie anuala de 3% pentru urmatorii doi ani. Prognoza anterioara era usor mai optimista decat cifrele curente publicate de agentia de evaluare. Totodata, Fitch noteaza ca o absorbitie peste asteptari a fondurilor europene poate contribui la accelerarea cresterii economice. In schimb, inrautatirea mediului economic extern si/sau un proces mai rapid de dezintermediere al bancilor ar putea crea riscuri de incetinire a cresterii economice.

"Cresterea economica din Romania este sustinuta in prezent de politica monetara relaxata a Bancii Nationale. Cu o dobanda de politica monetara de 2,25%, exista spatiu ca BNR sa ajusteze dobanzile pentru a sustine stabilitatea preturilor", considera Fitch. Preturile scazute ale alimentelor si energiei au mentinut inflatia sub tinta BNR de 2,5% plus/minus 1%, dar Fitch estimeaza ca revenirea treptata a cererii va spori presiunile inflationiste, conducand la o inflatie medie de 1,1% in 2015 si 2,3% in 2016.

Ratingurile obligatiunilor negarantate in valuta si moneda locala au fost confirmate la BBB-, respectiv BBB. Plafonul de tara a fost mentinut la BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul F3. "Ratingurile Romaniei sunt sustinute de pozitia fiscala usor mai buna decat a celorlalte state cu ratinguri BBB si de perspectiva economica relativ pozitiva, PIB-ul fiind asteptat sa creasca aproape de potential, in urmatorii doi ani", potrivit Fitch.

Fitch: deficit de 1,5% in 2015, peste prognoza guvernului

Agentia mentioneaza totusi ca ratingul este constrans de problemele structurale din economie, care continua sa limiteze evolutiile pozitive din sectorul bancar, mediul de afaceri si reducerea decalajelor fata de veniturile din state cu ratinguri mai ridicate. Fitch anticipeaza pentru 2015 un deficit bugetar de 1,5% din PIB, peste prognoza guvernamentala de 1,2%, si o pondere a datoriilor in PIB de 39%.

Atat deficitul bugetar cat si ponderea datoriei in PIB sunt sub nivelurile medii pentru categoria de rating BBB, respectiv deficit de 2,7% din PIB si o pondere al datoriei publice de 41% din PIB. Cu toate acestea, recentele discutii la nivel guvernamental de modificare a codului fiscal, care implica o relaxare fiscala pe termen mediu, prin diferite scaderi de taxe, reprezinta riscuri in analiza Fitch pentru finantele publice ale Romaniei.

Agentia noteaza faptul ca bancile sunt bine capitalizate, cu o rata de adecvare a capitalului, Tier 1, de 15% la sfarsitul lui 2014, in timp ce eforturile in desfasurare ale bancilor pentru dezintermediere au contribuit la reducerea ponderii creditelor neperformante in sector la 14% (sfarsitul lui 2014) de la 22% in 2013. Exista totusi riscuri in sectorul bancar, generate de ponderea relativ ridicata a creditelor in valuta, de 56,3% din totalul imprumuturilor, la sfarsitul lui 2014, care expun sectorul la variatiile de curs valutar, cum a fost cazul aprecierii recente a francului elvetian. Agentia mai noteaza ca ratingurile Romaniei sunt constranse de un numar de probleme structurale, intre care ineficienta companiilor de stat si infrastructura publica slaba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri