Tarile care au fost subiectul unor crize anul acesta, fie ele economice, politice sau sociale, se confrunta acum cu majore crize economice, cauzate de confluenta a doi factori: inflatie si somaj crescut.

Inflatia este o boala care poate ruina o societate, spunea Milton Friedman, laureat al premiului Nobel pentru economie in 1976. Daca la asta se adauga somajul, situatia unei economii poate fi descrisa printr-un termen mai putin tehnic, insa care surprinde efectul asupra oamenilor: mizerie.

Aceasta stare se va resimti, anul acesta, cel mai acut in tari precum Venezuela, Argentina, Africa de Sud, Ucraina si Grecia. Acestea sunt cele cinci economii in care standardele vietii si ale muncii afecteaza puternic standardele vietii pentru consumatori, potrivit unui Index al mizeriei pentru 2015, citat de Bloomberg.

Ecuatia mizeriei: RATA SOMAJULUI + INFLATIE = MIZERIE

Ucraina este una dintre cele mai mai avariate economii ale lumii, rata ridicata a somajului si inflatia vor persista pe fondul tensiunilor cu separatistii prorusi. Cosumatorii ucraineni sunt pe locul 4 in randul celor mai mizere economii, dintre ceel 51 analizate (inclusiv zona euro). Situatia Ucrainei este in plina deteriorare, avand in vedere ca preturile continua sa creasca, in timp ce veniturile nu vor putea sustine aceasta crestere. Cu un produs intern brut pe cap de locuitor de 8.494 de dolari, Ucraina se va confrunta in acest an cu o rata a somajului de 9,5%, in crestere fata de nivelul de 8,9% din al treilea trimestru al anului 2014. Inflatia ar putea creste cu 17,5% in 2015, comparativ cu avansul de 24,9% in decembrie 2014 fata de aceeasi luna din anul precedent. Cu toate acestea, Ucraina a depasit anul acesta Africa de Sud si Argentina, dupa ce anul trecut a fost pe locul secund.

Iata topul primelor 15 tari din topul celor mai mizere economii:

Cele trei tari care se vor confrunta cu cele mai ridicate rate de mizerie economica, respectiv Africa de Sud, Argentina si Venezuela, nu au avut schimbari foarte mari fata de anul trecut, cand au fost tot printre primele.

Primul loc in top este ocupat de Venezuela, cu o rata a inflatiei de patru ori mai mare decat cea a Ucrainei. Indicele pretului de consum in Venezuela ajunge la 78,5%, iar lipsa unor bunuri de baza a determinat vecinii din Trinidad si Tobago sa ofere un schimb de tipul petrol contra bani.

La cinci ani dupa ce investitorii au popularizat acronimul PIIGS (care desemna cele cinci tari din zona euro lovite cel mai grav de criza financiara - Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania), patru dintre ele incat raman la un nivel economic redus. In topul celor mai mizere economii ale acestui an, Grecia ocupa locul 5, Spania este a 6-a, Portugalia pe locul 10, careia ii urmeaza Italia. Irlanda s-a distantat de acest "lant al nefericirii", situandu-se anul acesta pe pozitia 16, avand un PIB pe cap de locuitor de 48.787 de dolari. Valoarea medie a produsului intern brut pe cap de locuitor in cele 51 de economii analizate este de 31.079 de dolari.

Sursa foto: Barbat care cerseste / Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri