Andrei Gerea, ministrul Energiei, intentioneaza ca pana in luna octombrie sa prezinte strategia energetica a Romaniei, potrivit declaratiilor sale de marti la Comisia de transporturi si energie din Senat. Andrei Gerea a mentionat ca va fi nevoie de ”profesionisti” din afara ministerului Energiei pentru finalizarea documentului de strategie energetica.

”Asa intentionam, ca undeva in octombrie sa o putem prezenta, vom vedea cum ne incadram. Important este ca noi vrem sa facem o data un schelet, atat cat putem noi si cei care au mai fost pana acum, ca au lucrat la ceea ce este acum pe site in consultare, voluntarii sa spunem - ca asa s-a lucrat, pe voluntariat - si totodata sa putem sa angajam la un moment dat si un consultant, daca se poate pentru partea de reglaj, pentru ca sunt lucruri la care noi nu putem raspunde, mai mult partea asta de scenarii, este unde nu avem capacitatea efectiva, umana, pentru toate aceste simulari si tot ce mai trebuie facut. Ca trebuie facute pana la urma si niste scenarii, niste simulari, sa vedem variantele care ar iesi din aceasta strategie cam ce ne dau. Dar trebuie intr-adevar sa lucram si cu oameni cu experienta, profesionisti, pe acest domeniu”, a raspuns Andrei Gerea.

Ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a fost invitat marti la sedinta Comisiei pentru Transporturi si Energie din Senat, pentru o discutie pe tema noii Strategii Energetice a Romaniei.

Minerii de la exploatarea miniera Crucea nu renunta la protest

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea continua protestul, o parte dintre acestia fiind in continuare blocati in subteranul minei Botusana, si solicita respectarea protocolului semnat de ministrul Energiei, Andrei Gerea, privind majorarea salariilor, transmite Mediafax. Demisia directorului general al Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, si a celui al sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, si promisiunea ministrului Energiei, Andrei Gerea, ca vor primi o majorare de 300 de lei lunar nu i-au determinat pe minerii care protesteaza la Crucea sa renunte la actiunea lor.

"Oamenii sunt foarte revoltati si sunt foarte porniti. Ei vor sa se respecte ceea ce s-a semnat de ministru", a spus unul dintre protestatari.
El a mentionat ca minerii nu pot crede ceea ce a promis ministrul Energiei, in conditiile in care acesta nu si-a respectat semnatura de pe protocolul incheiat in 30 ianuarie. "Saptamana trecuta a spus ca se vor da 150 de lei, dupa care a spus ca nu se poate da nimic pana in aprilie-mai, iar acum ca vor fi dati 300 de lei. El a spus ca se rezolva si nu s-a rezolvat nimic", a spus acesta.

El a declarat ca niciodata minerii nu au fost atat de uniti si de hotarati si nu vor sa renunte la dreptul castigat. "Unii au ramas in mina, altii sunt pe afara. S-au strans la Botusana si continua acolo sa stea. Nu vor deloc sa renunte", a spus unul dintre angajatii Exploatarea Miniera Crucea.

Directorul general al Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din functie, marti, in urma unei intalniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru sustinand ca demisia sa nu are legatura cu discutiile avute cu ministrul si nici cu protestele minerilor de la Crucea. Ulterior, si-a anuntat demisia si directorul sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, care a explicat ca a luat aceasta decizie intrucat nu poate sa gestioneze situatia in care s-a ajuns.

El a mentionat ca a coborat in mina la cei care sunt blocati in sectorul Botusana si ca acestia raman fermi pe pozitie ca accepta doar ceea ce s-a stabilit prin protocolul incheiat cu ministrul Andrei Gerea. Potrivit lui Proboteanu, in mina Botusana erau blocati 241 de mineri, din cei 457 de angajati direct productivi.

Andrei Gerea le-a propus minerilor o majorare lunara de 300 lei

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marti, ca reprezentantii institutiei sale le-au propus minerilor blocati in subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar pana la rectificarea bugetara, solicitandu-le minerilor sa renunte la protest. Andrei Gerea a fost intrebat care este punctul sau de vedere legat de protestul minerilor de la Crucea, de la mina de uraniu.

"Imi pare rau ca s-a ajuns aici, eu am facut apel la intelegere. Acel protocol a fost o baza de lucru, la momentul respectiv au fost consultati, mai ales cu conducerea companiei (Compania Nationala a Uraniului, n.r.) si cu acordul conducerii companiei s-a constatat ca ar fi putut exista resurse financiare, dupa care s-a semnat un proces verbal de catre conducerea companiei si semnatarii acelui protocol, in afara de Ministerul Energiei, prin care s-a prins acolo prevederea ca aplicarea protocolului se va face exact in momentul cand vor exista resurse bugetare, pentru ca la momentul respectiv nu se puteau aplica. Nu putea protocolul sa intre in vigoare cu aplicare imediata. Si atunci, am zis sa asteptam rectificarea bugetara. Noi, insa, am propus o marire a veniturilor pana la momentul cand se putea face si aceasta operatiune din punct de vedere legal, si anume, a maririi bazei salariale", a declarat Andrei Gerea.

Citeste si:

    El a indicat faptul ca in urma protestelor directorul Companiei Nationale a Uraniului si-a dat demisia si urmeaza sa inceapa "procedurile" pentru numirea unei noi conduceri. "Eu sper totusi ca minerii blocati in subteran sa inteleaga ca noi facem absolut toate eforturile pentru a le creste veniturile, intelegem foarte bine situatia in care se afla si dansii si familiile lor, suntem de acord ca veniturile lor sunt mult sub ceea ce ar trebui sa fie si de aceea noi vom depune absolut toate eforturile din punct de vedere legal de a le satisface cererile, dar aceasta rezolvare nu are cum sa intervina imediat", a mai spus Gerea.

    Ministrul i-a rugat pe protestatari sa accepte cresterea de venituri propusa, care este "aproape de varianta din protocol", timp de cateva luni, pana la rectificarea bugetara. Intrebat care este cuantumul de majorare propus pana la rectificare, Gerea a raspuns ca este vorba de 300 de lei lunar.

    Citeste si:

      Peste 500 de mineri lucreaza la Exploatarea Miniera Crucea

      Luni dimineata, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfarsitul lunii ianuarie, reclamand ca nu li s-au marit salariile si nici nu li se aloca mai multi bani pentru norma de hrana. In 30 ianuarie, dupa o saptamana de proteste ale minerilor de la Exploatarea
      Miniera Crucea, o delegatie a Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, condusa de ministrul Andrei Gerea, s-a ajuns la un acord, conditiile fiind statuate in cadrul unui protocol semnat de toate partile implicate.

      Astfel, a fost agreata o noua formula de calcul al salariului pentru angajatii din subteran si pentru cei de la statiile de preparare, in asa fel incat minerii sa beneficieze de cresterea veniturilor incepand cu 1 februarie 2015. "Aplicarea acestei masuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfintita respectarea in continuare a prevederilor contractului colectiv de munca referitoare la acordarea primelor de Paste, Ziua Mineritului si de Craciun", se preciza intr-un comunicat al Ministerului Energiei transmis dupa semnarea protocolului.

      Totodata, in urma discutiilor s-au stabilit, printre altele, inaintarea catre Ministerul Muncii a documentatiei privind modul de calcul al pensiei, precum si pregatirea documentatiei in vederea efectuarii de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai mentiona sursa citata.

      "Intelegem conditiile grele in care se desfasoara munca in subteran, iar masurile decise astazi pentru o mai buna recompensarea a eforurilor si a expunerii la un mediu neprielnic sanatatii sunt ceea ce putem face pentru mineri in acest moment. Vom studia cu atentie punctele care ne-au fost semnalate si cu siguranta vom sustine viitoare schimbari legislative necesare oamenilor care lucreaza in acest sector. De asemenea, consideram ca se impune o analiza atenta a modului de salarizare, a relatiilor de munca si a conditiilor de securitate in munca", declara, la data respectiva, Andrei Gerea.

      Exploatarea Miniera Crucea este singura exploatare de uraniu functionala din tara, avand doua puncte de lucru - Crucea si Botusana - unde lucreaza peste 500 de angajati.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri