Asociatia producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase Spirits Romania trimite joi Ministerului Finantelor o adresa prin care arata ca bugetul va pierde 15 milioane de euro daca acciza la bauturile spirtoase nu va scadea la 1 octombrie, ci pe 1 ianuarie 2016.

"Propunerile din noul Cod Fiscal, in care se regasesc masuri legate de scaderea accizelor la bauturi spirtoase si la vinuri spumante sunt niste masuri reparatorii. In 2013 accizele la spirtoase au crescut cu 40%, iar acum le reducem cu 30%. Cresterea accizei la alcool a venit atunci ca o masura compensatorie pentru reducerea TVA la paine. In consecinta, piata fiscalizata de bauturi spirtoase a scazut dupa aceasta masura, in 2014, cu 20%", a declarat Florin Radulescu, presedintele asociatiei Spirits Romania, conform Mediafax.

El a amintit ca acciza scade, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, de la 1.065 de euro, echivalent in lei, pe hectolitru de alcool pur, la 750 de euro. In Bulgaria, acciza este cea minima admisa, respectiv 550 de euro. Radulescu estimeaza piata totala de bauturi spirtoase - import si productia interna - la aproximativ 165 de milioane de litri, din care 45 de milioane de litri este piata fiscalizata, care in bani inseamna 180 de milioane de euro.

"Scaderea accizei la bauturi spirtoase are ca beneficiu incercarea de a reduce evaziunea fiscala. Exista posibilitatea sa mai scoatem la suprafata niste litri din piata neagra. Aceasta masura ne va aduce si o crestere a vanzarilor, deci o crestere a incasarilor la buget. Problema este ca daca vom aplica aceasta masura cu incepere de la 1 ianuarie 2016, asa cum s-a anuntat, va fi dezastruos pentru noi, pentru ca ultimul trimestru reprezinta in jur de 35-40% din afacerea cu bauturi spirtoase din Romania. Daca masura o luam de la 1 ianuarie, magazinele si barurile nu se vor aproviziona in noiembrie si decembrie, asteptand sa cumpere la preturile noi din ianuarie. Practic, pierdem exact varful de vanzari, iar dupa 1 ianuarie este oricum o relaxare la consumul de alcool in piata", a explicat Radulescu.

Cu cat s-ar putea reduce preturile dupa scaderea accizei

Asociatia cere astfel Ministerului Finantelor reducerea accizei sa fie operata de la 1 octombrie, pentru ca altfel si producatorii, si bugetul, vor pierde bani. "Astazi depunem la Finante documentul prin care cerem ca reducerea accizei sa se faca de la 1 octombrie. Am facut un calcul si am estimat ca bugetul ar pierde din taxe in jur de 15 milioane de euro, daca masura se va lua de la 1 ianuarie si nu de la 1 octombrie", a mai spus Florin Radulescu. Potrivit reprezentantului asociatiei, preturile dupa scaderea accizei s-ar putea reduce la 10% in cazul produselor premium, iar la bauturile ieftine, scaderea ar putea ajunge pana la 15-18%.

"In Romania sunt mai scumpe spirtoasele decat in alte tari din zona, iar acciza a ajuns sa fie mai mare decat in Italia sau Austria. Ce va face romanul in decembrie, daca acciza ramane asa? Se va duce la Metro la Ruse, de unde poate sa-si cumpere cu bautura cu acciza 550 de euro si cu TVA de 20%. Deja exista firme de distributie romanesti care iau de la Metro din Bulgaria si aduc aici. Sigur ca in bar trebuie sa regasesti bauturi cu timbru romanesc, dar odata desprins timbrul de pe sticla cine mai sta sa verifice?", a mai spus Radulescu. Producatorii de spirtoase nu sunt singurii care solicita ca masurile de relaxare fiscala sa fie operate de la 1 ianuarie 2016.

Marii retaileri au cerut miercuri ministrului Finantelor, Darius Valcov, ca reducerea la TVA sa nu intre in vigoare in ianuarie, pentru ca ar afecta lunile cu cele mai mare vanzari pentru ei, noiembrie si decembrie, consumatorii asteptand ieftinirile. Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%. Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern. Proiectul noului Cod Fiscal mai include reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanti si alcool, eliminarea impozitului pe constructiile speciale si a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri