Bogdan Marius Chiritoiu a fost reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de numire pentru un nou mandat de cinci ani.

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Bogdan Marius Chiritoiu in functia de presedinte al Consiliului Concurentei, pentru un mandat de 5 ani.
De asemenea, presedintele a semnat si decretul pentru numirea domnului Otilian Neagoe in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei, pentru un mandat de 5 ani. Parlamentul a trimis, in luna februarie, presedintelui Klaus Iohannis avizul favorabil pentru reinnoirea mandatului presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu si Otilian Neagoe, arata Mediafax.

Chiritoiu si Neagoe au primit pe 17 februarie aviz favorabil pentru un nou mandat din partea comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finante si economice, cu majoritate de voturi. Potrivit legii, durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani, acesta putand fi reinnoit o singura data. Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre presedinte, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Activitatea CC in timpul mandatului lui Chiritoiu

Pe parcursul mandatului lui Chiritoiu, Consiliul Concurentei a deschis 104 investigatii si a finalizat 101 de astfel de proceduri, iar amenzile aplicate intre 2009 si 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei). De asemenea, in acest interval a fost introdus avizul Consiliului Concurentei pe nota de fundamentare a actelor normative supuse aprobarii Guvernului pentru a identifica rapid reglementarile susceptibile sa aduca atingere concurentei pe piata, precum si pentru o mai buna intelegere a obiectivelor politicii de concurenta. In acelasi timp, a fost modificata legea concurentei, care permite acum finalizarea mai rapida a investigatiilor prin acceptarea de angajamente fara a trece prin toata procedura de investigatii, dar si o limitare a numarului si duratei proceselor.

Totodata, au fost preluate noile instructiuni privind politica de clementa (imunitate la amenda pentru cei care colaboreaza cu Consiliul pentru descoperirea unui cartel), iar la sugestia Bancii Mondiale a fost infiintata o unitate specializata in detectarea cartelurilor. Mai mult, a fost creata o structura specializata in detectarea licitatiilor trucate. In mandatul lui Chiritoiu a fost acordata cea mai mare amenda pe concurenta din Romania. In data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri