Produsul intern brut s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preturi curente, in crestere cu 2,9% in termeni reali fata de 2013, contributii semnificative la cresterea economica avand industria (0,9%),informatiile si comunicatiile (0,6%) si impozitele nete pe produs (0,4%)

Astfel, industria, al carei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contributie de 0,9% la cresterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, scrie Mediafax.

Totodata, informatiile si comunicatiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la cresterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia.

O contributie pozitiva au avut-o si impozitele nete pe produs (0,4%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% si care au inregistrat o crestere a volumului lor cu 3,4%. De asemenea, contributii de cate 0,3% la avansul economic au adus categoria Comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante, cea a tranzactiilor imobiliare, precum si sectorul Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport.

Agricultura, silvicultura si pescuitul au adus un plus de 0,1% la cresterea economica de anul trecut, la fel ca activitatile de spectacole, culturale si recreative, reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii. Constructiile au reprezentat un sector neutru, cu contributie "zero", precum si categoria administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala.

Pe de alta parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiara si asigurari cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea economica fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,9%, precum si cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 3,8%.

Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital fix cu 3,6%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB de 0,8%. In ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost de 198,83 miliarde lei preturi curente serie bruta, in crestere cu 2,6% in termeni reali fata de aceeasi perioada din 2013. Ca serie ajustata sezonier, PIB estimat s-a plasat la 169,5 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,5% fata de trimestrul anterior si cu 2,5% fata de ultimul trimestru din anul precedent.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute, prin includerea unor informatii suplimentare pentru anul 2014, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de varianta semnal a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014", se precizeaza in comunicatul INS.

Astfel, datele pe serie ajustata sezonier aferente trimestrului al doilea al anului trecut au fost revizuite in scadere, rezultand o contractie a PIB de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, in loc de 0,4%.

Sursa foto: Concept crestere economica/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri