Cu un nume nu tocmai sexy, Programul de Achizitii de Active din Sectorul Public pe care Banca Centrala Europeana (BCE) il va lansa luni reprezinta un punct de cotitura istoric pentru piata financiara a batranului continent. Care sunt detaliile progamului anuntat de BCE?

Anumite detalii sunt deja foarte cunoscute – cum ar fi valoarea achizitiilor de 60 mld. euro/luna care urmeaza sa aiba loc, sau faptul ca teoretic ar trebui sa dureze pana in septembrie 2016. Putini vorbesc insa de faptul ca BCE a mentionat totodata ca “programul se va desfasura pana cand Consiliul observa o ajustare sustinuta a inflatiei, in linie cu scopul general de a atinge rate ale inflatiei sub 2% pe termen mediu”. In alte cuvinte programul nu are o durata predefinita.

Asa cum presedintele BCE Mario Draghi a mentionat inca de joi, institutia va cumpara si obligatiuni cu randamente negative, de pana la nivelul ratei pentru depozite, de -0,2%. Achizitiile BCE vor fi facute doar in piata secundara si prin intermediul bancilor din Eurosistem (BCE si 19 banci centrale din zona euro), iar acestea vor viza datorii guvernamentale cu maturitati ce variaza intre 2 si 30 de ani.

Daca o banca centrala nu va putea sa achizitioneze titluri suficiente pentru a-si acoperi alocarea acordata, BCE va permite achizitii care sa le inlocuiasca. Aceste achizitii ar trebui sa permita astfel BCE sa isi atinga tinta de 60 mld. euro din fiecare luna. In acelasi timp, BCE nu va cumpara mai mult de 25% din nicio emisiune, si va avea o limita de 33% asupra achizitiilor de obligatiuni de stat, astfel incat sa fie evitat un blocaj in cazul unor restructurari ale datoriilor.

Limita de 33% reprezinta si o masura de siguranta pentru a preveni situatia in care BCE ar deveni creditorul dominant al bancilor centrale din zona euro.

Citeste si:
Noi titluri de stat pentru populatie. Bursa revine in atentia MFP
Noi titluri de stat pentru...

In afara de obligatiunile statelor din zona euro, BCE va cumpara titluri emise si de 14 institutii si agentii nationale si internationale. Printre acestea se afla Consiliul Bancii Europene pentru Dezvoltare, Comunitatea Eruopeana a Energiei Atomice, Fondul european pentru stabilitatea sistemului financiar sau Banca Nordinca de Investitii.

Achizitiile de titluri emise de institutiile internationale sau bancile pentru dezvoltare (precum cele de mai sus) vor reprezenta 12% din programul BCE. Restul de 88% va fi acoperit de achizitiile de titluri de stat din zona euro. Banca Centrala Europeana va face 8% din totalul achizitiilor, restul urmand sa fie acoperite de bancile centrale din fiecare tara.

Statul roman vrea sa profite de "banii ieftini" de pe pietele financiare

Ministerul Finantelor Publice pregateste documentele necesare si selecteaza bancile care sa administreze o noua emisiune de obligatiuni in euro. Guvernul vizeaza obtinerea a cel putin 2 miliarde de euro in acest an de pe pietele externe, a declarat Stefan Nanu, directorul Trezoreriei.

"Conditiile de pe piata sunt foarte bune acum, intr-adevar, si tocmai de aceea mergem inainte cu documentele si cu selectarea bancilor", a afirmat Nanu intr-un interviu pentru Bloomberg. "Nu ne grabim, nu avem nevoie sa emitem eurobonduri imediat. Dar vrem sa fim pregatiti cu toata documentatia si sa fim flexibili pentru a putea emite obligatiuni atunci cand se iveste o oportunitate importanta", a afirmat Nanu. Guvernul vrea sa obtina minimum 2 miliarde de euro de la investitorii internationali in acest an, in functie de evolutia imprumuturilor din piata interna,

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un startup romanesc, finantare de 7 MIL. $ de la mai multe fonduri